Afscheid 2

Van de week was ik bezig met het coördineren van haar en mijn computer. Opeens kwam ik een bestandje tegen dat "Laatste logbericht " heet. Hierin beschrijft ze in detail hoe ik een blogje kan schrijven als zijnde haar laatste. Typisch mijn meisje. Alles regelen tot in de puntjes. Zelfs na haar dood.  

Op mijn eerste blogje met de droevige melding van het overlijden van Marja kwamen hele mooie, lieve, fantastische en gevoelige reacties. Ik wist dat veel mensen haar waardeerden om wie ze was en hoe ze in de wereld stond. Maar dat het er zoveel waren, nee, daar had ik geen idee van.

Op 10 december begon ze ineens over te geven. Dat stopte niet meer. [Details zal ik jullie besparen] Het restantje weerstand wat ze had verdween als sneeuw voor de zon.
Wetende dat het op een dag fout zou gaan hadden we samen letterlijk alle voorbereidingen getroffen voor een eventuele euthanasie.
En toen haar vraag "Schat ik kan niet meer. Wil je de dokter bellen?" Nog nooit heb ik zo'n moeilijk telefoongesprek gehad.

Vanaf dat moment tot aan haar overlijden is de medewerking van artsen en palliatieve zorg bijzonder geweest. Ik ben ze daar erg dankbaar voor!  En de steun die ik van mijn kinderen kreeg en krijg!
Op het moment van afscheid waren de kinderen erbij en ben ik naast haar gaan liggen en heb haar hand vastgehouden.
Ze is heel rustig ingeslapen.

Mijn meisje en ik zijn 50 jaar samen geweest en hebben lief en leed met elkaar gedeeld.
Lieve bloggers en alle andere reageerders bedankt voor de steun die jullie mij op die manier hebben gegeven. Jullie èn mijn kinderen zorgen ervoor dat ik kan doorgaan.

Gelukkig kan ik melden dat het met mij weer wat beter gaat qua gezondheid. [ Voor diegenen die het nog niet weten, ik lag 3 dagen voor haar overlijden zelf in het ziekenhuis voor een stent in mijn hart] Ik heb nu 2x per week hartrevalidatie in het ziekenhuis en voel me daar iedere keer weer een beetje beter bij.

Als jullie nog [privé]vragen hebben mail dat dan naar info@fobo.be  of hier op het blog.

Nogmaals, allemaal bedankt voor jullie lieve reacties.

Lieve groeten, Robbert

13 opmerkingen:

 1. Lieve Robbert, je bent vaak in mijn gedachten en hoopte ook dat je misschien nog een keer iets zou plaatsen hier. Ik mail je binnenkort! Lieve groet, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach Robbert, fijn om je te lezen en dat het zo roerend gegaan is. Gelukkig knap jij wat op en ik hoop dat de kinderen en je eigen hobbies genoeg reuring geven om de leegte leefbaar te houden. Ja Marja was heel speciaal en jij bent het ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Robbert .Het zal moeilijk voor je zijn om zo'n blogje te schrijven op de site van jouw meisje .Het is zo ontroerend om te lezen hoe het afscheid is gegaan .Ook ik denk heel vaak aan Marja .Gelukkig knap jij weer wat op en ik wens jou en je kinderen veel sterkte
  Lieve groet Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Robbert, wat fijn dat je hier even neerstrijkt. Het was zo leeg. Ontroerend zoals je jullie laatste moment samen beschrijft.
  Goed om te lezen dat het met jou de goede kant opgaat. Gelukkig heb je veel steun aan je kinderen.
  Blogland vergeet je niet en blijft meeleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Robbert,
  Fijn om iets van je te horen. Natuurlijk heb je steun van jullie kinderen; juist nu wanneer het moeilijk is. Je hebt een heel emotionele tijd achter de rug maar ook een van ontroering. Je hebt je liefste in liefde laten gaan...
  Marja zal nooit worden vergeten in Blogland. Daarvoor zit ze te diep in vele harten. Ze is pad overleden als niemand meer aan haar denkt...
  We blijven met jou en je (klein)kinderen meeleven. Pas goed op jezelf en veel sterkte.
  Alle goeds ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het fijn om ook hier weer iets te lezen. Het blogwereldje is over het algemeen een heel mooi wereldje.
  Denk aan jou/jullie. En aan Marja. Maar dat wist je al.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn hier weer iets te lezen. Veel sterkte met alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn dat je het voor elkaar kreeg een blog te maken. Zpo was Marja inderdaad, behulpzaam en vooruit denkend. Natuurlijk wist zij dat heel logland aan haar ( en jou( dacht en graag op de hoogte zou blijven. Waarschijnlijk wist ze ook wel hoeveel steun en troost het kan geven om "te schrijven" over wat er allemaal in je omgaat in zo'n moeilijke situatie. Blijf vooral schrijven als dat iets voor je doet. Zo mooi hoe jij je meisje tot het laatst hebt bijgestaan en zij zich bewust mocht zijn van jouw aanwezigheid bij haar afscheid.
  De steun van je kinderen is natuurlijk onmisbaar, zeker omdat je gezondheid ook nogal kwetsbaar is. Heel veel sterkte voor de komende tijd. liefs Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor dit bericht, en veel sterkte voor de komende tijd. vr. groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat fijn dat je de moed hebt om ons bloglezers nogmaals te informeren en wat mooi dat jullie Marja zo liefdevol hebben kunnen laten gaan. Het ga je goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als Marja om 'n hoekje kon kijken
  zou dat haar gemoedsrust verrijken
  haar Robbbert, hij schrijft
  zijn meisje beklijft
  gedachten, ze zullen niet wijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Robbert, wat ongelooflijk moedig en ook fijn maar vooral vbijzonder dat je dit bericht deelt met ons.
  Denk nog elke dag aan haar, zeker op haar verjaardagsdag afgelopen maand. Marja, ze was een kanjer!
  Ellen uit Valkenswaard

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Marja zal, hierboven, inderdaad trots op je zijn dat je haar blog nu zo goed voortzet.
  Wat beschrijf je het laatste stukje hier ontroerend mooi. En nee, Marja zal zeker niet vergeten worden. Daarvoor was ze te bepalend en te kwalitatief op deze blog aanwezig.
  Fijn dat het goed met je hart gaat. Ik heb het de afgelopen jaren zelf mogen ervaren (zware hartritmestoornissen, operatie, ICD, blokkade in de AV knoop en hartrevalidatie) en ik weet: op dat gebied kunnen ze heel veel doen. Ik wens je toe dat het goed en steeds beter blijft gaan en dat je hier nog menig blogje zal schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.