Kan ik het nog?

Oktober 2016

Gistermiddag liet ik me voor het eerst voorzichtig op mijn tuinkrukje zakken. Dat ging niet eenvoudig want veel van mijn spieren zijn heel lang niet gebruikt.
Doordat ik nogal in elkaar gedrukt zat, kwam mijn stomazakje in het gedrang en duwde mijn broekband hard tegen de ring van de kleefplaat.

Ik heb het een half uur volgehouden en de Annabelles waren gesnoeid, maar toen hield ik het voor gezien. Hier moet ik andere oplossingen voor verzinnen.
Ik kan niet staand snoeien en wieden en bukken is ook niet aan te raden. Hoe ga ik het komende tuinseizoen goed voorbereid te lijf in een buikbesparende houding?

Tips zijn van harte welkom.

36 opmerkingen:

 1. Blij dat je het in elk geval probeert. Misschien heeft een innovatieve knutselaar een oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je bent in ieder geval een kanjer dat je het probeert. Aan al die ongebruikte stijve spieren zou misschien een fysiotherapeut iets kunnen verbeteren. maar dan ben je er nog niet want gebogen zitten zal toch een probleem blijven al kun je het misschien iets langer zonder problemen volhouden als de spieren weer wat beter werken.
  je ziet in tuinprogramma's vaak dat men de borders ophoogtd d.m.v. een stenen muurtje, maar ja, dat is met bestaande beplanting waarschijnlijk geen optie. In een rolstoel zittend werken heeft hetzelfde nadeel als het krukje denk ik , de enige andere optie die ik kan bedenken is de simpelste maar niet de leukste "het een ander laten doen".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Borders ophogen is geen optie. Maar het ging vandaag al stukken beter met een heel wijde broek met bretels. Daardoor kreeg de boel naar buiten toe in elk geval wat ruimte. Ik heb het wel afgewisseld met blad harken en dat deed ik staand. Na 2 x een uur ben ik nu echt gesloopt. Wel heerlijk veel frisse lucht gehapt.

   Verwijderen
  2. Je bent echt wel een kanjer hoor. Goed gevonden bretels, dan zou je zelfs nog gewoon de knoop van de band los kunnen laten,of met een elastiekje door het knoopsgat ruimte geven. Dan geef je geen "aanstoot" ;-) met een open broek.
   Heerlijk dat je toch even lekker buiten bezig kon zijn , je spieren gaan er wel aan wennen als je het weer vaker kunt doen.

   Verwijderen
 3. Wat goed dat je het toch doet.Misschien is een Presenteerschaar tja zo heet dat,wat voor je kun je gewoon blijven staan.Google er maar eens naar,ik gebruik die om b.v rozen te snoeien waar ik moeilijk bij kan.Ze zijn er in verschillende prijsklasse en lengte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je idee. Maar ik werk toch het liefst met mijn neus bijna in de plant of heel dicht bij de grond. Als het straks warmer wordt ga ik gewoon op een schuimrubber matje zitten en schuifel de hele tuin door. Bij sommige klusjes is dat ideaal. Eén troost: een blaasontsteking kan ik er niet van krijgen.

   Verwijderen
  2. Er zijn ook tuinzitjes die als kruk of om op je knieën te zitten zijn te gebruiken,simpel door ze om te draaien.Als je op je knieën zit kun je daarmee ook gemakkelijk omhoog komen.

   Misschien gewoon een rok aantrekken,die had ik vaak aan indertijd.

   Verwijderen
  3. Ik snap even niet wat je voor meubeltje bedoelt. En op mijn knieën zitten kan ik helaas niet. De laatste rok droeg ik op de trouwdag van onze oudste zoon in 2005.

   Verwijderen
  4. https://www.hulpmiddelenstore.com/tuinhulp-kniesteun-opvouwbaar.

   Verwijderen
  5. Dank je wel. Ik ga uitzoeken of ze ook in Ravels bezorgen.

   Verwijderen
 4. Dacht inderdaad net als Matroos aan tuingereedschap waarbij je kan blijven staan. Zo kan je dan toch bij de laag op de grond zijnde te snoeien takken. Of hoog boven je hoofd. En let op hoe zwaar ze voelen. Kan je er goed mee knippen zonder direct spierballen te moeten hebben?
  Het tuinseizoen is geopend door jou. Bravo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Wel zonder veel stawerk. Daar ben ik ook niet zo goed in. Zittend houd ik het veel langer vol.

   Verwijderen
 5. Jeetje wat vervelend Marja want je rommelt graag in de tuin .Die spieren dat komt hopelijk wel weer goed .Het enige wat ik kan bedenken is het idee zijn leggings een optie want je schrijft dat je broekband hard tegen de ring van het stoma zakje drukte ,leggings zijn erg zacht .Ik roep maar wat
  Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Goed idee. Ik draag ook vaak joggingbroeken. Maar zo nu en dan probeer ik een van mijn spijkerbroeken en die zijn echt niet te strak, want ik ben veel afgevallen. Maar omdat ik zo voorover in elkaar zit op dat krukje komt de band toch tegen die ring aan.

   Verwijderen
 6. Mijn idee zou ook zijn om borders op te (laten) hogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze kavel is 1400 vierkante meter. Borders ophogen is echt geen optie.

   Verwijderen
 7. Poeh Marja kan me voorstellen dat het even afzien was, afgezien van je spieren die nog niet zo sterk zijn, de stoma moet toch ook ontzien worden. Lekker wijde broeken aantrekken hoor.. en nee.. een blaasontsteking krijg je niet meer als je straks op je matje zit. Ik kan ook al jaren niet op mijn hurken of op mijn knieën zitten.. Lastig maar het is niet anders!
  Succes.. ik vind je toch een kanjer hoor! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wel een hele grote stap voorwaarts, lekker in de tuin werken.
  Ik weet ook geen oplossing voor je probleem, behalve dan inderdaad een wijde broek aantrekken of een overal dan heb je geen broekband.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien een ander soort stoeltje. Meer een soort zadeltje of zo, dat je benen aan de zijkant zitten en je knieën naar onderen. Dan komt je buik misschien minder in de knel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou kunnen. Maar waar vind ik zoiets? Het zou best een hoger zadeltje moeten zijn, want ik heb erg lange benen. :-)

   Verwijderen
  2. Kappers hebben dat soort "krukken vaak" dus bij de kappersbenodigdheden misschien? Ik wil wel eens informeren bij mijn kapper want die heeft zo'n ding, is best vrij hoog en misschien zelfs nog wel verstelbaar.

   Verwijderen
  3. Google 'ns op 'zadelstoel' of 'zadelkruk'. Al zie ik dat ze volgens mij bijna allemaal wieltjes hebben en ik weet niet of dat nu weer zo handig is.

   Verwijderen
  4. Tja. Wieltjes zijn niet handig in tuingrond. En ik bedacht later ook dat ik zelfs op een zadel nog erg ver moet bukken om bij de grond te komen. We zijn er nog niet uit .....

   Verwijderen
 10. Wat fantastisch jou bezig te zien in de tuin. Had je paar maanden alleen van kunnen dromen. Wee je hoe ik bv. De bessen snoei of onkruid pluk? Neem een plastic zak en plop ga daar op zitten. Iedere keer stukje schuiven. Met een krukje zit je wel te krom. En mijn levensspreuk is altijd: elke dag een draadje is een hemdsmouw in een jaar. 6x een half uur is toch drie uur!
  Liefs, Erka

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, lieverd. De foto is niet recent. Ik zat er nu iets warmer bij in een heerlijk donsjack.

   Verwijderen
 11. Geweldig dat je weer lekker in de tuin bezig kunt zijn. Uiteindelijk vind je vast een manier waarop je het prettigst zit. Een kookwekker zetten en na elk half uur stoppen helpt mij om mijn grenzen (lees rug) te bewaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh...nog iets waar ik opeens aan dacht en heel erg out of the box: een zwangerschapsbroek. Die heeft een zachte elastische band om de buik en oogt - met een trui erover - als een normale broek.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt voor alle tips. Qua kleding gaat het wel lukken. Nu nog een manier zien te vinden waarbij ik niet teveel voorover hoef te bukken. We blijven zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Marja, wat ben je toch een bikkel! En wat heb je lieve lezers/lezeressen die met je begaan zijn en met je meedenken. Ik kan er - helaas- weinig aan toevoegen, al zou ik graag willen.
  Had je een paar maanden geleden gedacht dat je dit uberhaupt weer zou kunnen (-:
  Dikke kus ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Petje af. Je doet het toch maar. Kan Robbert niet een zadel op dat krukje maken? Ik had een joggingboek willen adviseren, maar die draag je al.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik dan nog steeds voorover moet hangen om te wieden en te harken. Misschien toch maar gewoon op mijn achterwerk op een kussen met plastic erom of op een hondje met een kussen.
   https://www.2cheap.nl/hofftech-transport-trolley-meubelkar-hondje.html

   Verwijderen
 16. O, wat zou dat jammer zijn als dit je niet meer lukt...
  Ik snap zo hoe fijn het is om met je handen in de aarde te wroeten...
  Ik hoop dat je een oplossing vindt...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een oplossing heb ik niet echt, tenzij die wijde broek, maar daar was je zelf al achter.
  Fijn te lezen dat je al twee uren in de tuin werkt! Doe zo verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je probeert het wel weer dat vind ik dan wel heel erg knap. Ik zou je echt geen tips kunnen geven maar zou jammer zijn als je het niet meer zou kunnen tenminste als je er plezier in heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Misschien dat een meditatiekrukje kan helpen? Google er maar eens op :)
  Liefs uit Nijmegen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt maar ik denk niet dat ik daar lang op kan zitten. Mijn balans is niet zo best. ;-)

   Verwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.