Dubbel J

Vanmorgen gingen wij op controle bij dr. Roza. We waren van plan om te vragen of die stomme dubbel J katheters eruit mochten, maar we schrokken al van zijn eerste reactie. Hij legde uit waarom die stents geplaatst waren en wij begrepen nu pas dat het een levensreddende noodgreep was geweest. Op dat moment (eind november) vertelde niemand ons dat mijn nieren helemaal niet meer afwaterden.

Ik kan die stents dus maar beter accepteren en zelfs dankbaar zijn. Ze zullen regelmatig onderhouden worden en eventueel vervangen. Maar ze blijven nodig, omdat opereren in die zone geen optie meer is. Aldus Roza. Dat was heel verhelderend.
 
Verder was hij erg tevreden.
Hij ziet ons 20 april graag terug.

Hieronder zie je een stent die van de nier naar de blaas loopt. Bij mij lopen die dingen dus van de nieren naar mijn stoma (bijnaam: manneke Pis).
Ik mag maandag nog wat bloed laten prikken bij een kundige dame en ik kies dus voor de assistente van onze huisarts. In het ziekenhuis heb ik bijna alleen maar slechte prikervaringen opgedaan.

23 opmerkingen:

 1. Een tevreden specialist, hopelijk geldt dat voor jullie ook voor zover de omstandigheden dat toelaten.
  Zonder stents zal het dus niet gaan. Zo te lezen ga je met dat gegeven positief aan de slag.
  Dapper mens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heftig Marja en ook nodig blijkbaar .Lijkt me moeilijk maar nodig
  Liefs van mij ,Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oeps, toch een kleine mokerslag na begrijp ik. Ik neem aan dat je zelf iets merkt, c.q. last hebt van die dubbele J anders zou je niet vragen of ze eruit kunnen. Maar evengoed ben ik wél blij dat ze jou gered hebben.Een stukje techniek dat niet zo heel lang geleden nog niet mogelijk was en dáár moeten we liever niet aan denken. Maar ik zie al dat je het onvermijdelijke eigenlijk al geaccepteerd hebt, je bent een kanjer, écht waar. Je mag best lang wegblijven, dat is het goede nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We schrokken echt en hadden ons niet gerealiseerd hoe ernstig de situatie toen was. Dat was eind november.
   De stents zijn alleen irritant als ze door het gaatje van de stoma naar buiten piepen. Ik moet ze dan terug duwen anders past de kleefplaat en het zakje er niet over. Ik heb heel wat zitten schelden op die eigenwijze kruldraden.

   Verwijderen
 4. Goed en minder goed nieuws! Maar het goede nieuws overheerst toch zeker hè..Echt fijn!
  Fijn dat de dokter zo tevreden is en 3 maanden wegblijven, fantastisch joh!
  Ja je hebt gewoon met die dingen te leven nu en daar ging het uiteindelijk om hè lieverd! Pfff... dat je je dat achteraf realiseert lijkt me ook best een schok.
  Dikke knuffel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat die stoma voor altijd is wisten we natuurlijk wel, maar die stents kwamen er pas 30 november bij. Dat was nogal een verrassing. Ze hebben toen niet zo goed uitgelegd hoe ernstig de situatie was.

   Verwijderen
  2. Ja dat wist ik natuurlijk ook. Die blaas moest eruit en dan moet er toch een oplossing voor je afval komen. Maar dat die stents ook moeten blijven zitten was onduidelijk. Nu weet je het en moet je er toch mee leren leven..

   Verwijderen
 5. Misschien zijn jullie nu helderder om echt te horen hoe die 2 J's nodig zijn en blijven. Lijkt me als je net zoveel gedoe hebt gehad, je er soms met je hoofd niet bij bent of kan zijn.
  Ik dacht dat je aan zou geven dat er 1 J mee gestopt was van de 3 JJJ's. :)
  Neem de tijd om alles te verwerken. En navraag te doen over die ongemakken over de eindjes van de J's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is waar dat ik in die tijd suf was van de medicijnen. De boodschap is dus niet helemaal overgekomen. De volgende keer zullen ze kortere stents gebruiken die hopelijk niet naar buiten komen piepen.
   Hahaha, voor 3JS moet je bij Trees zijn.

   Verwijderen
 6. Geen leuk bericht en misschien maar goed dat jullie je toen niet gerealiseerd hebben hoe slecht je er aan toe was. Dat maakt het bericht nu waarschijnlijk dragelijker. Niet leuk, maar toch... Het is voor een goed doel. x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De wereld is klein


  Marja, al smulden we nog nooit samen een heerlijke pizza
  toch spreken we heel frequent
  met dezelfde vriendelijke vent
  want voor mijn prostaatkanker ga ik ook naar dokter Roza


  Je bent een kranig (buur)vrouwtje, Marja!!
  Lenjef


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is een heel toffe arts. Ik hoop dat hij jou net zo goed helpt en alles ten goede keert.
   Lieve groet van uw buurvrouw en dank voor het gedicht.

   Verwijderen
 8. Oei, een kleine tegenvaller. Maar omdat je nu weet waarom is het misschien iet beter te verdragen. Gelukkig pas over 3 maanden terug komen. Lijkt me een goed teken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat je pas weer 20 april terug hoeft dus wat dat betreft gaat het de goede kant op. En dan was het dus inderdaad allemaal wel heel erg spannend. Soms is het volgens mij zelfs maar goed dat je als patiënt niet altijd alles weet. Dat hebben manlief en ik ook wel ondervonden in de afgelopen weken. En soms bleef bij ons ook niet echt alles hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Blij te lezen dat je al zo ver bent. Het gaat duidelijk de goede kant op. Houden zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zowel goed als slecht nieuws. Dat heeft toch even de tijd nodig om verwerkt te worden, al is het levensreddend geweest. Wel een geruststelling dat je pas 20 april terug hoeft te komen. Over drie maanden: dan heeft de specialist er vertrouwen in.
  Liefs ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je houdt de humor er wel in zeg, respect, met die grappige namen die je ze geeft. Heftig hoor, wel mooi dat ze die oplossing hebben maar snap dat je het liever kwijt was geweest. Wel goed dat je een aantal maanden wel mag blijven. GewoonAnneke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anatomische les vandaag, haha. Weer wat geleerd. Waarom dubbele riolering? Reserveren buis? Goed teken dat je voorlopig niet niet terug te komen! Het is zoals het is, hulpmiddel voor het leven dus. Zijn die dingen van plastic?
  Liefs, Erka

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja. Eind november stopten de nieren er blijkbaar mee en zwollen op. Ze moesten toen plastic stents inbrengen via gaatjes in de rug. Die rolden ze uit door de urineleiders tot in de stoma. Daarna produceerde ik weer liters bij de vleet. Ergens zat dus iets niet goed tussen urineleiders en stoma en dat is helaas een gebied waar ze beslist niet meer willen opereren. Hij keek er zowaar angstig bij toen hij dat zei!

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor je openhartige antwoord!

   Verwijderen
 14. Wel een duidelijke tekening.
  Helaas kom je dus niet meer van de twee J's af maar ze doen hun werk goed.
  Fijn dat je pas in april terug hoeft te komen

  BeantwoordenVerwijderen