Plussen en minnen

De operatie is geslaagd en mijn (sto)maatje doet zijn werk prima. Hij hoort al een beetje bij mij en is niet eng of zo. Er zit een rond doorzichtig luikje in het opvangzakje en door die patrijspoort houden wij elkaar in de gaten. Mijn wond is zonder problemen geheeld en qua buik mag ik verder echt niet klagen. De thuishulp hebben we uitgezwaaid. We kunnen alles nu zelf.

De eetlust wil nog niet erg vlotten. Voorlopig heeft de huisarts mij aan de Fortimel gezet, zodat ik de hoognodige proteïnen binnen krijg. Slapen gaat redelijk. In de nacht een uur of 6 en in de middag gemiddeld 2.

Maar de meeste problemen ondervind ik van diverse duivelse spieren in heupen, schouders en nek. Overeind komen is een slijtageslag. Ik mis die papegaai boven mijn bed. Als ik hondsmoe ben moet ik wel gaan liggen, maar ik ben al benauwd voor het moment dat ik weer overeind moet komen.

Bovendien heb ik olifantspoten ondanks de elastieken kousen. Ik pas geen enkel paar schoenen en slof maar wat doelloos in het rond. Misschien moet ik mijn moonboots eens proberen?

Volgende week op controle bij de urologen. Ik zal eens een flinke vragenlijst voorbereiden. Ze hebben hier en daar toch wel wat informatie achtergehouden. Hadden ze me niet kunnen vertellen dat ik maanden zou blijven vloeien en dus maandverband nodig had. Ik wil weten hoe dat deel van mij er nu aan toe is. Waar is het dichtgemaakt en waar lijkt het op? Geen huisarts of thuishulp die mij antwoord kan geven. Niemand weet hier iets van. Dat is toch bizar. Mijn laatste inwendige stukje vrouwelijkheid en niemand vertelt me iets. Hoe vaag is dat?

20 opmerkingen:

 1. Zulke ingrepen hebben altijd veel expecten en de voorlichting vanuit de artsen is vaak niet adequaat. Goed dat je hier aan de bel trekt. Ook qua evt seksuele implicaties. Meid ik denk dat je het fantasties doet, nu is het verdere helingsproces aan de beurt en de echte vertrouwdhied met je lijf in het hier en nu.
  Dikke hug!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verstandig om meteen een vragenlijstje te dus, vreemd dat de mensen "uit het vak"hier geen antwoorden voor hebben.
  Zo'n papegaai is toch wel tijdelijk aan te komen bij een thuiszorgwinkel?
  Maar misschien is jullie bed er niet geschikt voor, meestal moet je dan ook zo'n ziekenhuisbed hebben. Had waarschijnlijk vooraf wel een goede tip geweest als je er de ruimte voor hebt. Meedenken blijkt in de zorg toch niet vanzelfsprekend te zijn.
  Nou ja, in ieder geval toch veel goed nieuws, fijn dat je de stoma niet "als de vijand" ervaart. Volgens mij ben je al behoorlijk op de goede weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed te lezen dat er op enkele fronten al wat verbetering is. Vervelend dat je zo'n spierpijn hebt, om boos op te worden.Merkwaardig dat de artsen je niet hebben ingelicht wat ze exact gedaan hebben. Van een thuishulp kan ik me dat nog een beetje voorstellen. Laksheid of onderschatting van de patiënt? Voel ze maar eens goed aan de tand, mondig genoeg.
  Beterschap!
  Erka

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn Marja dat het goed met je gaat, op de vreselijke spierpijn na dan helaas.
  Alles goed op papier zetten, beslagen ten ijs komen. Ik neem aan dat de chirurg hier toch wel antwoord op kan geven.
  Hou je goed Marja!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vreselijk die spierpijn, gelukkig dat dat wel over gaat. Succes met het gesprek bij je arts!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukkig is de operatie geslaagd en kunnen jullie weer alles zelf. Vervelend als er geen enkele schoen fijn zit, maar dat heb ik ook en zo gauw het wel zo is zijn ze aan vervanging toe. Goed van je dat je een lijst met vragen gaat samenstellen.
  Ja dat is echt vervelend als je spierpijn hebt. Proberen om ze warm te houden.
  Je bent al een eind maar ik hoop dat het gauw allemaal verleden is Marja.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi Marja, dat de operatie is geslaagd en dat daar alles goed gaat nu. Maar het is niet fijn om met zoveel vragen te blijven zitten. Ik hoop dat je voldoende antwoorden gaat krijgen...
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Groot gelijk dat je wilt weten hoe het echt zit. Nu er veel meer is weggehaald dan je dacht. Of wist je dat de baarmoeder er ook uit zou gaan? Schrijf maar alles op en dan maar hopen dat ze je kunnen geruststellen door te vertellen hoe of wat. XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Verstandig om het gesprek goed voor te bereiden. En eventueel opnemen, dan kun je het nog 'ns rustig naluisteren.
  Echt heel soepel gaat het helaas dus allemaal nog niet. Hopelijk komt er toch snel verbetering in.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik voel strijdlust en dat is fantastisch, een goed teken! Ik kan me je ongeduld bij verder herstel goed voorstellen maar je hebt wel een enorme buikoperatie achter de rug. Ik zie het al helemaal voor me, jullie samen bij die urologen met een meterslange vragenlijst. En reken maar dat je de spreekkamer niet verlaat voor je duidelijkheid hebt. You go for it girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel verstandig om je voor te bereiden op het gesprek. Logisch dat je wilt weten hoe en wat. Het is toch je eigen lichaam? Komt vast omdat het mannen zijn. Ik denk dat een vrouwelijke uroloog sneller gezegd zou hebben dat je maandverband aan zou moeten schaffen. Daar denken die kerels niet aan, joh.
  Is het een mogelijkheid om je via je zijkant overeind te komen op bed? Zo moesten wij altijd bij yoga overeind van de grond komen. Maar als je erge spierpijn hebt, zal dat waarschijnlijk ook te zwaar zijn voor je.
  Je bent al zo goed bezig, over deze laatste zware loodjes kom je ook heen!
  Liefs en een knuffel ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk probeerde ik de zijkanten ook al. Alle opties zijn pijnlijk.

   Verwijderen
 12. Spierpijn na een dergelijke langdurige ingreep en dus een lange spierverslappende narcose is geen onbekend verschijnsel. Ook dat onderdeel van je lijf moet weer op gang komen. Is er geen welzorgwinkel in de buurt waar je een staande papegaai kunt huren/lenen? Mirjam's advies is een optie, maar mogelijk heb je dat al uitgeprobeerd. Al met al ondanks de goede berichten nog niet echt juichen. Samen de oren goed gebruiken volgende week en vooral doorvragen als je iets niet begrijpt. Moed houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn dat het wat beter gaat. Stapje voor stapje. Die spierpijn is vreselijk. Je lichaam is aan het genezen en dat kost tijd. Heel veel beterschap en sterkte.
  Goed dat je een lijstje maakt. Je wilt toch duidelijkheid. Maar ik vind je een topper!

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat balen dat je zoveel last van spierpijn hebt. Zou inderdaad toch overwegen een papegaai (zo heet dat toch?) te huren. Zet al je vragen op papier en ga niet weg voordat je op al die vragen een bevredigend antwoord hebt gekregen. Hoe meer je weet en snapt, hoe beter je kan genezen.
  Maar dat je je boos maakt over dit soort zaken geeft wel aan dat je meer energie hebt. Iedere dag een beetje meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Harriejakkie bah... wat ontzettend vervelend dat je spieren zo opspelen al hoe logisch het ook is natuurlijk want bij die operatie hebben ze wel een dreun gehad.
  Het gebrek aan info is schrijnend maar helaas veel voorkomend. In dat vakgebied zijn velen natuurlijk ook nog eens mannen en tja die denken niet aan de vrouwelijke ongemakken. Goed van je dat je je goed voorbereid op dat gesprek. "Laatste stukje vrouwelijkheid" ... dat valt toch wel mee? Volgens mij ben jij op en top een vrouw en heb je dat stukje aan de binnenkant niet echt nodig om vrouw te zijn/voelen, toch? Maar dat je aller er omtrent wil weten vind ik wel logisch hoor.

  Sterkte met het verdere herstel en doe kalm aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Veel medicijnen hebben als bijwerking spierpijn, als je dat combineert met de zware operatie die je hebt ondergaan, is een groot deel van die spierpijn te verklaren. Het maken van een vragenlijst voor je naar de specialist gaat, is altijd verstandig en misschien krijg je dan ook duidelijke antwoorden. Ik duim voor je. Je vechtlust is in ieder geval een goed teken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Fijn dat een aantal dingen goed gaan nu. Kan je niet zo'n papagaai krijgen boven je bed of zo die zijn toch meestal wel te huren of te lenen. Dat scheelt misschien voor je. Ja spierpijn is echt heel vervelend zeker na zo'n buikoperatie. Ik weet nu nog met terugwerkende kracht hoe zeer dat allemaal deed. Sterkte er mee.......

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heb even terug zitten lezen, want beseft opeens dat ik hier al weer even niet geweest was. Wat een held is die Robert van jou :-)Daarbij schrijft hij leuk ..... moet hij zeker nog eens vaker doen, maar dan wel met jou erbij op de bank.
  Goed ook om te lezen dat je langzaam aan het opknappen bent, neem er gewoon de tijd voor, die heb je immers nog! En die vragen, inderdaad gewoon stellen, al komt dat wel goed heb ik een idee, zeker als Robert naast je zit bij de arts.

  BeantwoordenVerwijderen