Geurende recycling

Menselijke ontlasting zou vele miljoenen huizen van elektriciteit kunnen voorzien, zo blijkt uit een studie van de Verenigde Naties. 
Als alle menselijk ontlasting wereldwijd zouden worden gebruikt om biogas te produceren, zouden daarmee zeker 138 miljoen huishoudens van stroom kunnen worden voorzien, oftewel alle huishoudens van Brazilië, Indonesië en Ethiopië samen.  
De waarde van dit door menselijke uitwerpselen geproduceerd biogas zou ongeveer 8,5 miljard euro bedragen.  
Dat melden onderzoekers van de United Nations University in een nieuwe studie.

Latrines
Het winnen van energie uit ontlasting zou vooral rendabel zijn in ontwikkelingslanden, waar weinig energiecentrales zijn. Bij hun berekening gaan de wetenschappers er vanuit dat de menselijke poep zou worden verzameld in latrines, oftewel grote openbare toiletten.
De ontlasting wordt in hun plan verwarmd tot 300 graden Celsius, zodat het vocht uit de uitwerpselen zou verdampen. Op die manier zouden er een soort blokken in vaste vorm ontstaan. Wanneer deze gedroogde ontlasting zou worden opgestookt, zou het materiaal ongeveer evenveel energie opleveren als houtskool.
Het creëren van biogassen met menselijke ontlasting kan dan ook de kap van bomen terugdringen, zo benadrukken de onderzoekers.

Bacteriën
Wanneer ontlasting ook nog zou worden gefermenteerd met bacteriën die methaan uitstoten, zouden in theorie vele miljoenen huishoudens van stroom kunnen worden voorzien met het biogas.
"We hergebruiken de voedingsstoffen uit menselijke ontlasting op veel plaatsen nu al vrij effectief in de landbouw", verklaart onderzoeker Chris Wild op de nieuwssite van United Nations University. "Maar voor de energiewaarde van ontlasting is tot nu toe nog zeer weinig aandacht."
De wetenschappers hopen binnenkort te starten met een proefproject in Oeganda waarbij het creëren van biogas met menselijke poep op kleine schaal zal worden getest. "Er zijn nog veel uitdagingen te overwinnen, maar ook financieel is het zeer aantrekkelijk om energie te gaan winnen uit ontlasting", aldus Wild.

Bron: NU.nl

Dat is een geurig nieuwtje, toch?

14 opmerkingen:

 1. Nou, dat vraag ik me dan inderdaad af, zou het echt niet gaan stinken... ???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee dat gaat echt niet stinken als het goed gedroogd wordt
  Er bestaan ook compost toiletten in droge gebieden dan wordt de ontlasting en urine gescheiden en de ontlasting droogt en wordt o.a. als mest gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk echt wel dat dit goed zou kunnen, maar voordat we er aan toe zijn om dit op grote schaal te doen, dat duurt nog wel heel lang...
  Fijne dag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier mogen we met z'n allen toch geen schijt aan hebben zou ik zeggen, poepgoed nieuws!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gloeiende, gloeiende!
  En dan hebben ze het hier enkel over menselijke ontlasting.
  Ik noem het woord HULK hier NIET !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb dit schrijven tussen de middag toen ik mijn bammetje zat te eten maar even weg geklikt haha .Maar interessant nieuws dit en gelukkig geurloos !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is in elk geval geen instinker ;-) Het leest nog een beetje als de ver-van-mijn-bed-show maar wie weet...komt het ooit nog eens zover. Ik ben voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eigenlijk klinkt dit heel logisch. Ontlasting van dieren wordt al eeuwen als mest gebruikt, dus waarom zou menselijke ontlasting niet gebruikt kunnen worden? Daar is meer dan genoeg van, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha ha, leuk artikel! Die wetenschappers hebben hiermee de wereld een poepie laten ruiken.
  Verkoop mijn eigen poep, anders wordt iemand anders er weer stinkend rijk van.
  Erka

  BeantwoordenVerwijderen
 10. glimlach een zeer vies geurend nieuwtje. Ben benieuwd wie daar zou willen werken (toegeknepen neus)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Daar zit een luchtje aan hoor Marja! ;-)
  Ben benieuwd of dit er ooit gaat komen, ik wil wel doneren haha

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Maar goed dat het geen geurblog is haha. Wat een energie zit er in ons zonder dat we het weten.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.