Een potvis als bouwpakket

Als een IKEA-bouwpakket komt het skelet van de aangespoelde potvis Sil in februari aan in de werkplaats van dierenpreparateur Bas Perdijk in het Nederlandse Lekkerkerk. Inmiddels heeft Perdijk flink wat werk verzet om het dier als een uit de kluiten gewassen ketting van 13,5 meter lang aan elkaar te rijgen.

In een onopmerkelijke boerenschuur puzzelt Perdijk het imposante zoogdier weer in elkaar, van reuzenrib tot het kleinste staartbeentje. Sil heeft een ruig leven achter de rug, weet Perdijk aan de hand van het skelet. Het mannetje is tijdens een krachtmeting een fiks deel van zijn kaak kwijtgeraakt.

Wat er overblijft van de onderkaak met 9 van de normaal 22 ivoren tanden, wordt voorlopig in een kluis bewaard in Naturalis Biodiversity Center. Perdijk reconstrueert het missende stuk uit glas. Dat is een kenmerk van zijn werk. "Ik wil laten zien wat er overblijft, maar niet meer dan dat." Het ontbrekende deel van de kaak hoort bij de geschiedenis van het dier en dat wil Perdijk ook zo tonen. Vandaar de reconstructie uit een zichtbaar ander materiaal.

Expositie
Sils beenderen worden voor het eerst aan het publiek getoond als mascotte tijdens de Tall Ships Races begin juli in Harlingen. Daarna krijgt het beest ter plaatse een mooi leven na de dood in de Nova Zembla expositie. De potvis moet daarom voor en na transport dwars door het land weer gemakkelijk te monteren zijn. Het skelet wordt opgesteld in een stalen frame van 600 kilo. Rubber zorgt als schokdemper voor de tussenwervels in de ruggengraat. Dit is veruit de grootste klus die Perdijk in zijn carrière onder handen neemt.

"Het voordeel van kleine dieren is dat ik mijn creativiteit er meer in kwijt kan." Waarmee hij bedoelt dat een klein dier in meerdere posities opgezet kan worden.

Bron: HLN

Wat een enorm karwei.

8 opmerkingen:

 1. Hoi Marja,
  Dat moet echt een enorme klus zijn voor Perdijk! En wat zal het bijzonder zijn om het eindresultaat te bekijken...
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, wat een karwei. Eentje waar ik niet altijd bij stilsta wanneer ik lees over dit soort exposities ..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor dit soort "klussen" moet je werk ábsoluut je hobby zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo daar is hij wel even zoet mee! Wat een werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jaren geleden heb ik deze man al eens een keer geinterviewd hij begon toen net met het prepareren van dieren. Leuk dat die potvis in ons dorp nu in elkaar gezet wordt weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel leuk om te lezen dat de man zoveel werk verzet in ons buurdorp. Hopelijk mogen bewoners ook een kijkje komen nemen. Voorlopig zit de beste man niet zonder werk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knap als je dat kunt. Het moet een heel werk zijn maar dan heb je ook wel wat in huis, lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen