1953

In verband met haar aanstaande huwelijk met mijn vader, beëindigde mijn moeder haar dienstverband bij Voss modemagazijnen na zes-en-een-half jaar. Dat was gebruikelijk in die tijd.
Het alleenmeisje had zich opgewerkt tot verkoopster en nam met pijn in haar hart afscheid. Mode bleef haar altijd bekoren en in de jaren zeventig en tachtig steeg ze op van het lege nest en ging parttime aan de slag bij een schoenenwinkel in Zoetermeer en een damesmodezaak in Leidschenhage.

15 opmerkingen:

 1. Hallo Marja,
  Wat een prachtige foto's. Ik hoorde van mijn moeder ook wel dat winkels geen getrouwde vrouwen in dienst wilden hebben in die tijd...
  Ik wens je een heel mooie vrijdag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijzonder he dat je gelijk ontslagen werd als je ging trouwen. Ik heb dat vaker gehoord. De meeste dames krijgen ook kinderen maar de beste vriendin van mijn tante (80 nu) moest ook stoppen met werken en kreeg geen kinderen, het lukte niet.
  Vreselijk om dan de hele dag thuis te zijn :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze hadden haar graag willen houden, maar men vond toen dat je niet meer hoorde te werken als getrouwde vrouw. Gelukkig raakte ze 6 maanden later in verwachting van mij. Dat gaf haar leven meer inhoud. ;o)
   Het zou inderdaad vreselijk zijn als ze geen kinderen had kunnen krijgen.

   Verwijderen
 3. Mooie foto's Marja! Ja, zo ging dat vroeger hè, getrouwde vrouwen mochten niet blijven werken.
  Ik snapte vroeger al niks van die regeling, laat staan de tegenwoordige generaties...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja zo ging dat,je had geen keuze als vrouw.Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik zelf kon kiezen om te blijven of weer te gaan werken.
  Wat een mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, hopelijk gaan we niet meer naar die tijd terug. Er worden trouwens door de crisis heel wat zekerheden ingeleverd. Mijn zoon kan daar van meespreken. Prachtige foto's trouwens. Je ouders vormden een mooi echtpaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie plaatjes. Kwam de jurk ook van modehuis Voss? Of deden die niet aan bruidskleding?
  Tja je werk opzeggen als je ging trouwen, ondenkbaar tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet waar ze de kleding heeft gekocht.

   Verwijderen
 7. Bééldige bruid was je moeder .
  Toen ik 8 jaar (een relaltief korte tijd ) later trouwde was het al véél normaler dat je bleef werken na je huwelijk totdat je zwanger was.
  Ook de prachtige lange ruidsjapon van je moeder werd "in mijn tijd" als tuttig beschouwd en de bruidsmode werd kort , tot net over de knie, zoals de gewone mode.
  Ik vind het nóg jammer dat ik geen lange bruidsjapon had al was de korte trouwjurk zó gemaakt dat ik er later nog plezier van had als "dansjurk" bij ballroom dans wedstrijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, wat goed dat je dit soort dingen nog hebt. Ze was een prachtige bruid!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige foto's ..Raar toch in die tijd dat je als getrouwde vrouw niet kon blijven werken !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk dat je zo'n brief nog hebt. Ik heb een bewaardoos met bonnetjes en rekeningen van pap van vroeger.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja, zo ging dat toen ....... wel leuk dat jij en je moeder deze brief bewaard hebben. En wat was jou moeder een mooie bruid zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige foto's. Toch raar, dat je vroeger als getrouwde vrouw niet mocht blijven werken. Zal met het geloof te maken hebben gehad misschien: je moest je voortplanten en voor het nageslacht gaan zorgen? Leuk dat jullie de brief ook nog hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja zo ging dat toen. Wel een prachtige bruidsjurk had je moeder aan en dat bruidsmeisje erbij.

  BeantwoordenVerwijderen