Tweeverdienerstuin

Gelezen op mijn tuinscheurkalender:

U komt ze nog wel eens tegen: die Mien Ruys-tuinen uit de vorige eeuw, met trappen en grondkeringen gemaakt van rottende spoorbielzen en een terras van gewassen grindtegels. Van de originele beplanting is niets meer over, maar de harde infrastructuur van die tuinen is zo solide dat ze het meer dan vijftig jaar heeft uitgehouden. Kom daar maar eens om in dit tijdperk van instanttuincultuur. Want laten we eerlijk zijn: die tuinen uit de vorige eeuw, met hun vlonders, hun bielzen en hun zitkuilen kunnen weliswaar zo naar het openlucht museum, maar de tuinen van nu houden geen vijftig jaar, maar hooguit vijftig maanden stand. Wij leven in het tijdperk van de instanttuin. Dit is de tijd van de tweeverdieners.

Vroeger, in de tijd van de hardhouten vlonder, de spoorbiels en de zitkuil, was de tweeverdiener nog een zeldzaamheid; onze economie dreef toen voornamelijk op stoere kostwinners die op de brommer naar hun werk gingen terwijl de vrouwen thuis streken, wasten, schrobden, poetsten en mangelden. En in de tuin werkten. De kostwinner was een held die ervoor zorgde dat er voor vrouw en kroost brood op de plank kwam. Nu is de kostwinner allang geen held meer. Als hij nog bestaat is het een sukkel die rondrijdt in een tweedehands Opeltje en die in de vakantie een huisje huurt in Zierikzee of Vaals, terwijl zijn tweeverdienende collega’s pret maken en rum drinken op de sneeuwwitte stranden van een Caraïbisch eiland. En de tweeverdienerstuin? Ach, als er maar twee auto’s in passen en er verder niet te veel aan hoeft te gebeuren. Voor het knippen van de heg huren we wel een mannetje.

~ Romke van de Kaa

6 opmerkingen:

 1. dit is krek de beschrijving van de tuin van mijn vader :-) en ja, ook hij was kostwinner, en we gingen een keer per jaar op vakantie naar Zeeland.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het verschil in tuinprogramma's is ook heel groot tussen
  de NL-zenders en de BBC. Je koopt een kant en klare tuin of je laat er een groeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb lekker gewoon een "groene tuin" , niks niet volgeplempt met grote tegels , hier en daar een pot en klaar is de tuin! Gewoon een piepklein klinker paadje en twee piepkleine terrashoekjes en de rest is groen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, die Romke kan het altijd heerlijk beschrijven!
  Ik herinner me die Mien Ruys tuinen wel. Eigenlijk niks mis mee...voor die tijd. Ik vond (en vind nog steeds) spoorbiels leuk. Niet zo veel en niet overal, maar hier en daar een stukje: je kunt er echt leuke dingen mee doen.
  Maar hij heeft gelijk wat die moderne tuinen betreft: soms is het zo afschuwelijk. Veel geld er tegenaan gegooid, allerlei dure materialen en inrichting, hele bankstellen, buitenbedden, buitenkeukens, en weet ik niet wat allemaal.
  Maar planten...aarde...bomen? Niks, nada, noppes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oeps ik heb nog een tuin van gewone grijze tegels, met bielzen en een vlonder voor de tuin, duidelijk geen twee verdiener, dat klopt haha. Het is gewoon de tuin die bij mij past, hoewel mijn voortuin wel de tweeverdiener doet vermoeden, straks en glad met moderne grijze tegels.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben best een grote achtertuin, maar eerlijk gezegd doen we maar wat. We houden gewoon van georganiseerde chaos ;-) Dus een Mien Ruystuin zit er nooit in...Maar minder is óók mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.