Nederlands mooiste begraafplaats

 
Op een ets van Romeyn de Hooghe, in het bezit van het Rijksmuseum in Amsterdam, is te zien hoe in de 17e eeuw een trekschuit afmeert bij de Portugees-Israëlitische Begraafplaats in Ouderkerk aan den Amstel. Deze Sefardische begraafplaats, de mooiste van Nederland, is nog steeds in gebruik en behoort niet alleen tot het joodse, maar ook tot het nationale erfgoed.

Hier ligt het echtpaar begraven dat waarschijnlijk model stond voor Rembrandts schilderij “Het joodse bruidje”. Tussen de prachtig gebeeldhouwde 17e-eeuwse zerken van diplomaten en kooplieden zijn de graven te vinden van Joseph Bueno, de arts die aan het sterfbed van Maurits werd geroepen, en Elie Montalto, de lijfarts van Maria de’ Medici. Hier is ook het graf van de ouders van Spinoza.

Er wordt tegenwoordig op cultuur bezuinigd; cultuur zou een linkse hobby zijn. Dat valt toch moeilijk vol te houden als het om een begraafplaats gaat. Hopelijk blijft er geld beschikbaar voor het David Henriques de Castrofonds, opgericht voor de restauratie en instandhouding van de begraafplaats Beth Haim – Huis des Levens – die al in 1653 door Jacob van Ruisdael werd geschilderd.

11 opmerkingen:

 1. Hier in de stad was er ook al discussie over de Joodse begraafplaats,terwijl dit ook een stuk cultureel erfgoed is. Cultuur is geen linkse hobby, het is iets waar je bij en over nadenkt..misschien dat dat verwart wordt ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi, heel speciale graven! nationaal erfgoed moet in ere gehouden worden! lieve groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt cultuur ( zoals dit Joodse kerkhof) én je hebt cultuur ( zoals de onbegrijpelijke kunstvormen van pindakaasvloeren )!
  Op het één mag je niet bezuinigen en op ander móet je bezuinigen want dát soort "cultuur" moet maar betaald worden door wie het wil zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cultuur is belangrijk. Maar wat mij betreft dan inderdaad zoals rietepietz aangeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi dat het bewaard is gebleven. Persoonlijk heb ik niks met begraafplaatsen. Ik vind daar mijn geliefden niet... raar misschien maar ik kom er gewoon niet graag...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet er eigenlijk zo weinig van, maar begraafplaatsen, allemaal eigenlijk, vind ik zowel mooi als indrukwekkend... Heel belangrijk dat zoiets bewaard wordt natuurlijk...
  Ik wens je een heel mooie verdere week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben er geweest om de graven van de ouders van Spinoza te bezoeken, die liggen daar ook. Heb er mooie foto's van, zal er eens een blog aan wijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mooi zeg! Ook leuk om met kinderen te bezoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan het woord linkse hobby niet meer horen. En zeker niet uit die verrekte rechtse hoek die ik graag een linkse directe zou geven. Een volk dat zijn kunst verziekt, is het niet waard dat het leeft. Natuurlijk moet er bezuinigd worden, maar dan met beleid en niet met de grove schop. Wie wilde ik ook weer een grove schop geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zonde als dergelijk cultuurgoed verloren gaat. Eenmaal kwijt, komt het nooit meer terug. Jammer dat er met de botte bijl lukraak gekort wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.