Lezen

Zielsverwanten en maatjes hoeven niets uit te leggen. Een blik, houding of zelfs stilte kan boekdelen spreken. Iemand zo door en door kennen is heel bijzonder. Net zo speciaal als gekend en begrepen worden door die ander.

Ik heb enorme bewondering voor schrijvers die exact dat gevoel weten over te brengen. Jodi Picoult is daar een voorbeeld van. Ze beschrijft de intense emoties van al haar romanfiguren zo treffend, dat je het gevoel hebt naar een film te kijken of zelf aanwezig te zijn. Bovendien weet ze een thema van zoveel kanten te belichten, dat je steeds nieuwe invalshoeken ziet. Ze schrijft boeken waarover je blijft nadenken en die je wilt bespreken met anderen. Zo’n schrijfster zou ik zelf graag zijn.

Letterhongerig was ik vanaf mijn zesde. Ik vrat elk stukje abc dat ik te pakken kon krijgen. Ik was onverzadigbaar. Er ging een wereld voor me open. Personen, dieren, plaatsen en ideeën, waarover ik misschien nooit zou hebben nagedacht, lagen binnen handbereik. De biebmiepen waren mijn grootste vriendinnen. Zij begrepen wat mij bezig hield en waar mijn honger vandaan kwam.

Dat is nu al meer dan vijftig jaar geleden en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zou weten wie ik nu geweest zou zijn zonder al die boeken.Ze hebben ervoor gezorgd dat ik dingen van verschillende kanten ging bekijken. Ze hebben me de hele wereld laten zien, voelen en ruiken. Geen kleur, ras of soort is onbeschreven. Proza, poëzie en psychologie onder de dekens met een zaklantaarn of onderuitgezakt op de bank. Zalige woordsferen en letterstemmingen.

Charles William Eliot (1834-1926), president van Harvard College zei al: “Boeken zijn de rustigste en trouwste vrienden. Ze zijn de meest toegankelijke en wijste raadgevers en de geduldigste van alle leermeesters.” Kijk, dat was nou echt een man naar mijn hart.

De WE-300 van juni heeft “lezen” als thema. Het woord zelf mag niet worden gebruikt. Lees meer bij Plato.

27 opmerkingen:

 1. Ik ben ook altijd een fervent lezer geweest. De bibliotheek bij ons in de straat in mijn jeugd (in een kelder!) bezocht ik zovaak als hij open was om iedere keer het maximum aantal boeken mee te nemen. Vijf boeken in twee dagen vond ik helemaal geen probleem en later ben ik boeken blijven verslinden. Een James Mitschener in twee dagen? geen probleem. James Clavell in drie dagen, hmm, ik had zeker iets anders te doen. Tegenwoordig ligt mijn leestempo door oogklachten een stuk lager en koop ik nog maar weinig boeken: door die slechte ogen kan ik maar een kwartier a twintig minuten achtereen lezen en heb ik dus een enorme leesachterstand opgelopen van naar schatting 3 meter.

  Jammer, want het blijft een van mijn favoriete hobby's. Ook bij het loggen en vooral het lezen bij anderen (typen doe ik blind dus dan vallen de problemen nog wel mee) spelen die oogklachten me parten zodat ik er soms niet toe kom de bijdragen van iedereen aan b.v. de WE300 te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan stel ik je reactie dubbel op prijs!
   Mijn eerste bieb was ook in een kelder onder een flat op de Diamanthorst in Den Haag. Misschien was dat ook jouw bieb?

   Verwijderen
  2. Nee, wel enigszins in de buurt: ik woonde toen in Voorburg, de bibliotheek zat in een kelder onder de Jacob van Lennepstraat

   Verwijderen
 2. ik schreef het elders al..... zo herkenbaar..... de biebs in de buurt heb ik verslonden vroeger... en ook stiekem in bed onder de dekens met een zaklantaarntje ;-) en als ik beneden was zat ik in de achterkamer op de grond met de rug tegen een grote kast, onzichtbaar voor iedereen tenzij men wist waar ik zat ;-)

  Boeken lees ik momenteel niet zo heel veel, maar op het internet weer wel, wat ik weer wel lees zijn boeken met lesstof.. en 1x per jaar minimaal lees ik Tolkien.

  Heb nu een e-reader in mijn gsm staan, dat is ook handig !


  Mooiiii Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dit is WE-300 naar mijn hart.....ik kan je verhaal volledig bevestigen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie WE, ik moet er niet aandenken dat je niet zou kunnen lezen (en schrijven)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo herkenbaar dit stukje! Vanaf het moment dat ik kon lezen zat ik met mijn neus in de boeken, ik gok dat ik vrijwel alle boeken in de kleine dorpsbibliotheek destijds wel gelezen heb! Vol bewondering keek ik altijd naar de enorme boekenkast bij mijn opa en oma....inmiddels ben ik zelf ook in het bezit van zo'n kast vol boeken. En elk 'vrij' momentje ben ik met mijn neus in een boek te vinden.....heerlijk om zo je vrije dag lezend door te brengen! Mooie uitspraak ook van Charles William Elliot :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb dat niet zoals jullie met boeken
  . Ik lees wel hoor maar niet zoals sommige dat kunnen. Heerlijk lijkt me dat. Ieder moment in een andere wereld kunnen kruipen. Ik heb dat meer met films.
  Lief Rammetje ik hoop dat de zon weer een beetje terug is bij jullie al is het alleen maar figuurlijk. Veel liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lezen is heerlijk, al kon ik het vroeger veel langer achter elkaar dan nu. Mijn ogen zijn gewoon wat sneller moe. Maar ik doe het nog steeds graag, helaas loopt de stapel nog te lezen exemplaren gestaag op.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helemaal mee eens! Hier ook een grote lezer.
  Vanaf mijn jeugd ben ik al verslingerd aan lezen. Ik schreef er ook al eens een logje over.
  Ik ervaar het als een groot geluk dat ik van lezen houd en dat heb over kunnen brengen op mijn dochters. Met hen kan ik ook goed praten over boeken. Hubbbie leest veel, maar hoofdzakelijk werkgerelateerde "stuff". Alleen in vakanties komen de échte boeken weer aan bod.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kijk zo uit naar mijn vakantie. Thuis kom ik er veel te weinig aan toe. Ik ben nu al bezig met alles wat ik straks wil lezen. Leen vanalles uit de bieb, lees er een stukje uit, en alles wat de moeite waard is gaat op de leeslijst. Een krat aan boeken gaat er mee. En die gaat gelezen mee terug. Zuslief staat naast me met haar caravan en leest ook uit mijn kist. Heerlijk om in stilte naast elkaar te zitten lezen en over de boeken te kunnen praten. Ik kan me helemaal vinden in je WE.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn volgende boek dat klaarligt is van Picoult. Het tere kind. Vond 19 minuten zo ontzettend goed. Wat jij al zegt....levendige personages. Ik ben geen veellezer, maar MOET altijd minstens twee boeken in huis hebben.......

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tegenwoordig lees ik bijna geen boek meer, waarom niet? Ik zou het niet weten, het komt er gewoon niet van.
  Je we300 laat heel veel van jezelf zien, mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sinds een oom van mij een lichte beroerte heeft gehad, ben ik me pas echt goed gaan realiseren hoe belangrijk ogen zijn. Mijn oom is volledig hersteld, op zijn zicht na en er kan ook niets meer voor hem gedaan worden. Lezen was zijn grootste hobby en puzzelen - met name cryptogrammen - was zijn lust en zijn leven.
  Mijn dochter (16 jaar) heeft sinds kort een e-reader, maar alle boeken die ze mooi vindt wil ze alsnog "voor de heb" hebben. Het ergste is: ik kan haar geen gelijk geven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een prachtig stukje heb je hier neergezet. Van Thomas a Kempis (met een boekje in een hoekje) tot het citaat van Eliot omspant zo'n 450 jaar Nederlandse literatuur, al of niet met de zaklamp onder de dekens geconsumeerd. En daarin valt behoorlijk veel te smullen. Leuk dat in deze reacties alle leesfanaten bij elkaar komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja Picoult is fantastisch. En waar zouden we zijn zonder boeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ja fijn onderwerp "Lezen"
  Knap stukje Marja.
  groetjes,Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie boeken schrijft ze, dat is zeker, hoe is het met jou?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, ik ben toch maar opgestaan gisteren. We slaan ons er wel doorheen. Samen sterk!

   Verwijderen
 17. Ja dit is heel herkenbaar. Iedere vrijdagavond naar de bibliotheek die was toen nog in een oude kleuterschool. Toen alle boeken op waren mocht ik die al van een hogere leeftijd gaan lezen, ze wisten hoe graag is las. TOen had je nog leeftijdscategoriën op boeken, misschien nog wel. Ja lezen iets wat helemaal bij mijn leven hoort en waar ik nu weer meer tijd voor heb en van genieten kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja, ook hier herkenbaar, ik schreef het al eerder op mijn blog, ook ik was al vroeg een lettervreetster. Nu is het allemaal wat minder. Hoewel... ik lees heel veel op de pc en tijdens vakanties lees ik die stapels boeken waar ik door het jaar heen niet aan toekom. Ik overweeg een e-reader, maar aarzel nog omdat het fysieke vasthouden van zo'n boek heel erg deel uitmaakt van mijn leesplezier. Enfin, mooie WE-300

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heerlijk om helemaal diep in een boek verloren te zijn ,ik kom er helaas al tijden niet meer aan toe .De enkele keer dat ik een boek onder handen heb neem ik me steeds weer voor "dat ga ik weer vaker doen "!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Herkenbaar hoor, hier ook zo een. Ik zou me geen raad weten zonder boeken in huis. Liefst wel een beetje mijn genre (thrillers, wetenschap en esoterie).

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Herkenbaar hoor, ik verslond ook boeken en was vaste klant bij alle bieps in de plaatsen waar we gewoond hebben. Het is een verrijking en het brengt je veel kennis en dat is ook nooit weg!
  Ik wens je nog heel veel leesplezier Marja. Ik ben nu helemaal weg van mijn e-reader... heerlijk en ik heb zo'n 1500 digitale boeken van iemand gekregen dus ik kan voorlopig vooruit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. helemaal fijn... goed verhaal, veel herkenning.. en daar gaan goede verhalen toch ook om hè...

  bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zoooooooo herkenbaar!!Ik lees mij ook suf volgens de schipper nah.Toen ik oogproblemen had heb ik luisterboeken geleend bij de bib maar ik ben blij dat ik weer kan lezen.Mooie WE!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. lezen is ......... lezen is ....... Ja wat is lezen voor mij ? Ik denk hetzelfde als zonlicht voor een plant. We kunnen best overleven op water alleen maar met de juiste dosering zon komen we tot volledige bloei.

  Mooie WE!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.