Oude rapporten

Op 11 februari stelde Toaske voor om van gescande oude rapporten een "stokje" te maken.
Ik vind dat een leuk idee en ben van de week de garage ingedoken.
Helaas kon ik van mijn vader geen rapport vinden (de slimmerd), maar hieronder toch een aantal rapporten van mijn moeder, Robbert en mij.
Natuurlijk heb ik de mooiste cijferlijsten uitgekozen. :o)

In 1943/44 volgde mijn moeder de avondnijverheidsschool voor meisjes, terwijl ze overdag werkte als hulp in de huishouding.
Dit is de cijferlijst van de 2e klas:


Kijk eens hoe schattig. Het rapport van de 1e klas lagere school van Robbert:


Dit is mijn lijst van de 5e klas lagere school:


De MULO eindlijst van Robbert:


Mijn lijst van de 2e klas MULO:


En mijn HAVO eindlijst:


Ik vind deze lijsten toch wel een stuk leesbaarder dan degene waar je hogere wiskunde voor nodig hebt.
Wie volgt?

4 opmerkingen:

 1. Leuk die oude rapporten. En inderdaad, zo duidelijk op deze manier! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vrouwe Marja,

  Op mijn zolder, tussen de raggen en het stof, liggen inderdaad nog enkele rapporten, evenzovele getuigen van schooljaren gesleten in ruime lokalen met hoge plafonds. Ik mag er graag nog eens in bladeren en lees dan de commentaren van de meester.

  Wij waren in die tijd allemaal brave kinderen en 'je jaar overdoen' werd toen nog beschouwd als een grote schande. Tegenwoordig is het modieus om te beweren dat je vreselijk onhandelbaar en ongeïnteresseerd was in je schooltijd. U moet er maar eens op letten als er weer eens een of andere kunstenaar of bekende Nederlander op de verrekijk komt. Onveranderlijk was hij of zij totaal niet geboeid door de wiskunde en 'als de leraar zij dat ik iets moest doen, dan had ik er al meteen geen zin meer in'. Ik heb een dergelijke houding eigenlijk altijd verfoeilijk gevonden. Als de meester ons vroeger vroeg om iets te doen, nou dan deden wij dat gewoon.

  Het publiceren van uw oude rapporten vind ik een geniaal idee. Ikzelf vind het intrigerende, ja zelfs betoverende documenten. Ik zou het ook wel willen doen, maar het gehannes met dat inscannen en verkleinen en vergroten om ze op mijn blog te pleuren, schrikt mij een beetje af.

  Ik zag dat u indertijd goede cijfers kreeg voor godsdienst. In het laatste jaar van de basisschool kreeg ik de ereprijs voor godsdienst. Helaas heb ik met het klimmen der jaren mijn geloof verloren. Wat ze mij eertijds allemaal hebben wijsgemaakt, heb ik overboord gegooid. Maar alle verhalen uit de Bijbel staan wel in mijn geheugen gegrift en mijn middelbare schooltijd heb ik doorgebracht bij de Broeders Xaverianen: strenge, maar toch ook een beetje brave leermeesters.
  En voor Frans was u ook al een bolleboosje. :-)

  Ik zag ook (hier aan de linkerkant) dat u een linkje hebt geplaatst naar mijn blog. Ik vraag mij dan altijd af hoe het toch komt dat bepaalde mensen bij mij op bezoek komen en meteen gecharmeerd zijn door mijn geschriften, terwijl anderen gewoon voorbijwaaien en nooit meer terugkomen. Mensen verschillen, of - zoals mijn moedertje zaliger vroeger altoos zei - "Er moeten er van soorten zijn."
  Ik heb op mijn blog ook een wegwijzertje geplaatst naar uw blog.

  Wat mij betreft, ik ben - Gode zij dank - vooralsnog goed gezond en heb de eer te zijn,

  Uw onderdanige dienaar,

  Drs. Johan Arendt Happolati

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben helemaal stil van dit mooie en uitgebreide bericht van mijn onderdanige dienaar. Wat een herkenning in herinneringen. Ja, wij waren braaf en gehoorzaam. Ik ben dat eigenlijk nog steeds. Moet eens een cursus assertiviteit gaan volgen .... ooit.
  Gecharmeerd raken of voorbijwaaien en waardoor dat wordt bepaald? Het niveau, de afwisseling, de humor, de zelfspot, goede spelling, enz. enz. Met hoevelen zijn jullie eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O, dat was een mooi compliment.
  'Met hoevelen zijn jullie eigenlijk?'
  Maar wees gerust, Vrouwe Marja, ik ga niet naast mijn schoenen lopen, want hierboven schreef ik:
  'als de leraar zij dat ik iets moest doen...'
  Nu, qua goede spelling kan dit tellen, wat u?
  De Drs.
  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.