Invasie pestvogels bij Tenellaplas

Dankzij een tip uit Kapellen en via de website van de Stichting Zuid-Hollands Landschap vonden wij het volgende bericht:

De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is al ruim een week gastheer van vier pestvogels, die hun intrek genomen hebben in de heemtuin van het bezoekerscentrum Tenellaplas. ’s Zomers leven de vogels in het noorden van Scandinavië en in Siberië, maar in de winter is deze invasievogel soms ook waar te nemen in Nederland.

De felgekleurde vogels laten zich tamelijk gemakkelijk zien en er komen veel vogelaars op af. Eén  van hen is natuurfotografe Ellen Sandberg, zij is al een paar keer komen kijken en heeft diverse foto’s genomen. In een mailtje aan de beheerder van de heemtuin liet zij enthousiast weten dat ze de vogels zelfs heeft zien baltsen. Pestvogels zijn dol op bessen. Opvallend is dat de bessen van de Maretak, die ook toepasselijk Vogellijm wordt genoemd, nauwelijks verteerd worden. De uitgescheiden zaden blijven vervolgens aan takken kleven. Zo kan de Maretak zich verspreiden op populieren, appelbomen en meidoorns.

Adres en openingstijden
Het bezoekerscentrum Tenellaplas is te vinden aan de Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje, telefoon (0181) 48 39 09.

Openingstijden: za en zo van 10.00 tot 16.30 uur en wo van 13.00 tot 16.30 uur. Tijdens de vakantie: di t/m zo van 10.00 tot 16.30 uur. Toegang is gratis.

Op pad in de duinen
Bezoekerscentrum Tenellaplas is het ideale uitgangspunt voor een gevarieerde wandeling door het schitterende natuurgebied de duinen van Voorne, het vogelrustgebied de Slikken van Voorne of het Groene Strand met de lagune voor kustbroedvogels. U kunt in het bezoekerscentrum diverse wandelroute folders verkrijgen en de baliemedewerkers geven u graag advies. Wandelroutebeschrijvingen van drie tot achttien kilometer liggen voor u klaar!


Zo toevallig dat ik vorige week maandag nog een haiku over dit vogeltje schreef.

2 opmerkingen:

  1. Toch een erg mooie vogel, he! Beetje grappig 'invasie van 4 pestvogels'... Maar toen had ik nog niet goed gelezen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.