Mijnheer Prikkebeen - J.J.A. Goeverneur

Mijnheer Prikkebeen kan worden beschouwd als het eerste Nederlandse stripverhaal.

De Groninger schrijver J.J.A. Goeverneur bracht een bewerkte, gekuiste vertaling uit van Fahrten und Abenteuer des Herrn Steckelbein door Julius Kell. Dat boek was geschreven bij illustraties uit Monsieur Cryptogame van Rodolphe Töpffer.

Goeverneurs vertaling, Reizen en avonturen van mijnheer Prikkebeen, verscheen in 1858. De magerbenige Prikkebeen (een prikkebeen is een "spillebeen") en zijn zuster Ursula (in de oorspronkelijke editie uit 1845 zijn verloofde Elvire, een verandering door Kell ingevoerd, ook liet deze tien afbeeldingen weg om het boekje geschikt voor kinderen te maken) beleven doldwaze en onmogelijke avonturen, die het boek bij kinderen zeer geliefd maakten. Het beleefde vele herdrukken, en is in 1980 door Gerrit Komrij opnieuw bewerkt. De versie van Komrij heeft de titel De zonderlinge avonturen van Primus Prikkebeen (ISBN 90-6213-110-7) en kreeg een nawoord van Dirkje Kuik. In het seizoen 2009 - 2010 brengt Theater Terra een theatervoorstelling voor jong en oud van dit boek in een bewerking van Dick van den Heuvel.

Boudewijn de Groot zong een lied (met tekst van Lennaert Nijgh) over Meester Prikkebeen: Hij staat in de sneeuw aan de poort van de stad / En prikt de dagen van december op zijn hoed. Dit is een verwijzing naar mijnheer Prikkebeen, die gevangen kapellen (vlinders) op zijn hoed prikt.
Rob de Nijs zong een lied (met tekst van Lennaert Nijgh) over zuster Ursula: Dag vader en dag moeder, dag zuster Ursula; / Ik zie het hier niet zitten, ik ga naar Amerika. Dit is een verwijzing naar de afscheidsbrief van mijnheer Prikkebeen aan Ursula: Lieve zuster Ursula / ik ga naar Amerika / Dat is't ware kapellenland / Ik schrijf je dit met eigen hand / En blijf evenals voorheen / je getrouwe Prikkebeen.

Maandag en dinsdag plaats ik beide liedjes en woensdag het eerste deel van Prikkebeen.

2 opmerkingen:

  1. ik kom op je blog via http://www.demamablogs.blogspot.com/ en denk dat ik je vaker kom bezoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ontzettend leuk om te lezen! Je houdt de herinnering levend aan gedichten en liedjes over Meester Prikkebeen naar aanleiding van dit initiatief van dhr Goeverneur uit Groningen uit 1885..! Mijn schoonmoeder die 91 werd zong het versje altijd nog van Meester Prikkebeen, die kapellen vingen ging... geweldige herinnering net als de liedjes van Rob de Nijs en Boudewijn de Groot! Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.