Vakantiegastblog 2

Frankrijk, u kent het wel. Dorpjes met de standaard jeu-de-boul banen waar oud en jong staan te spelen, terwijl vanaf de terrasjes om het plein wordt toegekeken door de beste stuurlui. Hier geen hogere prijzen (zoals in Parijs) wanneer je toevallig vooraan zit. Nee, het tegendeel. Twee drankjes voor een paar euro. Wat een verschil met die woekerprijzen in de toeristische centra en langs de tolwegen. En ja, zo kwamen we bij het hotel waar ik het eigenlijk over wilde hebben.

Door de plaatselijke VVV werden we verwezen naar een prachtig hotel op de berg. (ik had om meer luxe gevraagd) Maar u begrijpt het al. Vol! Als we iets verder de berg op reden, was er nog een mogelijkheid tot overnachten. Zo gezegd, zo gedaan.
Nou, dat zag er niet slecht uit. We namen de lift naar boven om bij de receptie te komen. Er bleek nog een kamer vrij te zijn. Een zolderkamer. Het was laat en we hadden geen zin meer om de berg weer af te dalen. Het bleek een enorme meevaller. Het was zelfs een soort appartement, waar ik met mijn lengte goed uit de voeten kon. Geen houten schot aan het voeteneinde van het bed. Prima.
We moesten ons tussen 18:00 en 18:15 uur melden bij de eetzaal. Dat was een van de huisregels. Daar kregen we een tafeltje toegewezen wat onze vaste stek zou blijven. Linnen servetten in een envelop met ons kamernummer erop lagen naast ons bord. Ik vroeg om een menukaart. Die hadden ze niet. Eten wat de pot schaft. We konden alleen kiezen tussen vlees of vis. Take it or leave it.
Ik ben een veeleisend figuur en wilde meteen vertrekken. Mar, die mij altijd bij de tijd houdt, vond het prachtig. Oké accepteren dan maar.
De eigenaresse stond samen met haar moeder in de keuken. Ze leek ontzettend op tante Sidonia en zo bleven wij haar ook noemen. Ze kon heerlijk koken. Soep vooraf en pudding toe. Bij de ingang hing een bord met de gerechten voor de volgende dag. Na afloop gingen onze servetten weer terug in de envelop. Veel gasten gingen nog even wandelen. Wij waren daar te lui voor. Een goed boek, drankje erbij en je komt de avond wel door.

We lagen ongeveer een uur te slapen toen het brandalarm afging. Vanuit het dakraam was nog niets alarmerends te zien. Ik ging op de gang kijken wat er aan hand was. Trap af (geen lift gebruiken!) en op de lagere etages rondneuzen. Ik kwam andere gasten in pyjama tegen. Zij wisten ook niet wat er aan de hand was. Op de parterre kwam ik de brandweer tegen. Vals alarm. Op de terugweg naar boven alle gasten hierover ingelicht, want tante Sidonia was te gestrest. De rust keerde weer.
Kom ik op de kamer staat Mar daar aangekleed en wel met de hoogstnoodzakelijke spullen, zoals geld, paspoorten, reispapieren, een deken, etc. Ze had het dakraam als vluchtroute in het vizier en wachtte rustig af. Hoe nuchter kun je zijn?

De volgende dag verkenden we de omgeving en besloten om nog een paar dagen bij te boeken in Sidonia's hotel, hoe kneuterig het ook was. Nu kijken we nog steeds terug op die aparte, soms gekke, bestemmingsloze reizen van ons. Picknicken in weilanden, Mar vertrouwen als ze me dwars door een bos heen stuurt over een zanderig hobbelpaadje. “Het staat op de kaart, dus geloof me maar.” Nee, een routeplanner hadden we nog niet, op Mar na. Ik dacht echt dat we van de kaart zouden vallen. Ach, wat hebben we genoten.
Daarom is het zo fijn als er weer eens een moment is waarop we mijmeren “weet je nog? … hoe zalig was het daar … wat een armoe was die kamer”. Het zijn die momenten in ons leven die niemand ons kan afnemen.

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk gastblog en herkenbare situaties. Wat een genot om daar samen met plezier op terug te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee ik ken het niét, was nog nooit in Frankrijk en dat kon ook wel eens zo blijven wat mij betreft ;-)
  Maar gelukkig vulde jullie elkaar dus reuze goed aan op deze avontuurlijke tochten en valt er nu nog heel veel na te praten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk die 'zwerf'vakantie's,daar houd je de leukste herinneringen aan over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap dat je die details nog zo precies weet. Amusant verhaal!
  Heb altijd een logboek bijgehouden van de vakanties, dan heb ik een geheugensteun.
  Dertig jaar later lezend zeggen we dan "O ja, dat was zo." Details die dan weer bovenkomen.
  Erka

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die mooie herinneringen neemt niemand jullie meer af! En je weet alles nog precies na te vertellen. Ik ben ook niet zo van Frankrijk... 1x met een camper een weekje rondgetoerd, maar slecht weer gehad, was niet leuk.
  En Mar is goed om mensen het bos in maar er ook weer uit te krijgen, heb ik zelf meegemaakt hahaha!
  Leuk logje weer!

  BeantwoordenVerwijderen