Een goed bericht en een slecht bericht

Eind jaren tachtig woonden wij in een rijtjeswoning in Voorschoten. We hadden een buitenkraan laten plaatsen tussen de voordeur en de schuurdeur voor het sproeien van de tuin en het zeer incidenteel wassen van de auto. Reuze handig.
Een paar jaar later kregen we een gepeperde rekening van het waterleidingbedrijf en schrokken ons een hoedje. Hoe was dat in vredesnaam mogelijk? We hadden het drievoudige gebruikt van de voorgaande jaren. Ons baddergedrag was helemaal niet veranderd en de zomer was niet extreem droog geweest. Dat kon maar één ding betekenen: we raakten ergens water kwijt.
We hadden die winter een paar keer nachtvorst gehad en verzuimd om de toevoerknop van de buitenkraan te sluiten, die zich onder het luik achter de voordeur bevond. Nu zat er een piepklein gaatje in de buis waaruit een heel dun straaltje water maandenlang in onze kruipruimte had staan sproeien. Dankzij de klantvriendelijkheid van het waterleidingbedrijf hoefden wij slechts de helft van het verspilde water te betalen en zorgde hun verzekering voor de andere helft.
Die mensen verdienden een warme douche.

Wat helaas minder positief uitpakte was de ontdekking die tijdens de reparatiewerkzaamheden werd gedaan. De monteur wrong zich uit het kruipluik na het gaatje te hebben gedicht en een buis te hebben vastgezet die voor klopgeluiden zorgde zodra je een kraan open of dichtdraaide. Toen hij zich eenmaal had uitgevouwen, zei hij: “Ik heb een goed en een slecht bericht voor u.” Zijn werk zat erop, maar wij hadden betonrot!
Dit had niets te maken met water en alles met een scheikundig proces waarvan de aannemer gebruik had gemaakt om zo snel mogelijk beton te laten uitharden. Nu was de wapening geoxideerd en stortte de betonvloer langzaam in. Het was onveilig en er moest iets aan worden gedaan.
Dat grapje kostte ons 19000 gulden!

Deze schrijfuitdaging van Plato heeft het thema "lekken".

30 opmerkingen:

 1. Wat een geld zeg! Maar dankzij het lekken kwam gelukkig het euvel boven water.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja beton kan rotten als het niet goed is samen gesteld. Indertijd hoorden we daar geregeld op de tv van. Mijn man is werkzaam geweest in de bouwwereld. De snelheid van bouwen, renoveren die in die tijd werd geëist heel voor veel verdriet en verontwaardiging gezorgd. Duur grapje zeg pffft Een leuke WE-300 Marja....Misschien vind ik ook een verhaal in mijn hoofd over het woord Lekken.....maar zeker ben ik daar niet van ben namelijk verkouden en zit potdicht gaarne zag ik mijn neus nu lekken hahahahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een knappe WE300 Marja, en nog wel een dubbele uit eigen ervaring!
  Leuk zeg, zo'n aannemer die bespaart op tijd, jullie zullen vast niet de enige gedupeerden zijn geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee. Zie linkje in andere reactie. ;-(

   Verwijderen
 4. De flat waarin ik vroeger woonde was gebouwd met cement waarin teveel zand zat. Gevolg: stutten van balkons en galerijen, financiële schade en overlast voor de bewoners. Ik was er toen al weg, gelukkig. Moest ik aan denken toen ik je stukje las. Prima stuk, natuurlijk weer geen fout in te vinden :-( en ik deed nog wel ZO mijn best.
  Dat van die betonrot is toch wel erg. En de boosdoener was natuurlijk niet meer aanspreekbaar? Want in feite zijn jullie daar dus gewoon ingetrapt. Dat zou toch bestraft moeten worden.
  Hoe dan ook: mooie WE met een heel subtiel lekken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.perfectbouw.nl/Kennisbank/betonrot_info/kwaaitaal-vloer.html
   Lees en huiver. De aannemer in kwestie was al failliet.

   Verwijderen
 5. Goeie genade wat een rekening daar moest je toch even bij gaan zitten !

  Ja en dat wat je schrijft dat is idd het eerste wat je naloopt en dan is er maar 1 mogelijkheid lekkage !

  Geen mooie situaties maar wel goed verpakt in de WE :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goede WE! Die lag dus voor het opdweilen ;-) En een hele dure ook nog! Je kunt hier niet direct spreken van een geluk bij een ongeluk, maar het heeft er wel iets van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oeps.... daarbij lekte er dus ook nog eens héél veel geld uit de portemonnee door een aannemer die het niet zo nauw nam met de voorschriften!
  Doet me er aan denken dat onze buitenkraan ook nodig vervangen moet worden.....maar die is gelukkig afgesloten wanneer de tuin niet gesproeid hoeft te worden .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je eerste verhaal doet me denken aan de buren die op de hoek van onze straat wonen.
  In het weekend liep ik langs en de buitenkraan stond wagenwijd open. Ik snapte er niets van, want de beste mensen waren op vakantie. Dus ik heb de kraan maar dichtgedraaid. Een of andere idioot vond dat zeker een leuk grapje...

  19.000 gulden wegens betonrot: vreselijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heet zondegeld. Wat een aso's die zo'n kraan openzetten!

   Verwijderen
 9. Wat een schrik als zoiets gebeurd ,een op zijn zachts gezegd pittig bedrag wat jullie moesten betalen !!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje Marja, dat verhaal van al dat gelekte water is al niet leuk, maar dat verhaal van de betonrot is echt vreselijk... Fijne aannemer is dat, kon die er niet meer op aangesproken worden?
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo wat een strop!
  Daar gingen al je spaarcentjes, ook die lekten weg ;-)
  (Er is dus een nieuwe WE, had ik even gemist, ja dat heb je als je een paar dagen off-line bent ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat vreselijk!!! Al heeft het dan nu wel tot een waardige we geleid!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. He gats, zeker slecht nieuws zo'n bericht. Konden jullie niemand aansprakelijk stellen? Ik zie dat de aannemer al failliet was, maar misschien een branchevereniging. Of is dat de naïef gedacht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben van alles geprobeerd, maar helaas moesten we zelf dokken. De vorige eigenaren waren ook niet aansprakelijk, omdat ze dit niet hadden kunnen weten. Het was dus geen verborgen gebrek wat verzwegen was.
   Wat nog erger was dat de buren ontkenden met dit probleem te maken te hebben, waardoor we duurder uit waren. Een jaar later werden ze "wakker" en heeft de halve wijk een gezamenlijk reparatieklus uitbesteed. Dat kwam gemiddeld op 10000 gulden per huis.
   Dan voel je je echt zwaar belazerd!

   Verwijderen
  2. Van je buren moet je het hebben. :-(

   Verwijderen
 14. Dit is wel héél erg wat jullie is overkomen Marja. Je komt door zoiets zomaar diep in de problemen zonder eigen schuld. Wat erg.

  Groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Ria. Wij hebben iets met huizen .... Eerst dit gedoe en bij het volgende huis in Tilburg zaten we anderhalf jaar met dubbele hypotheeklasten, omdat we eerder hadden gekocht dan verkocht. Dat doen we niet nog een keer!

   Verwijderen
 15. Hé, had van de week je WE al gelezen, maar nog niet gereageerd?! Sjee.... da's geen lek in je portemonnee, maar een draaikolk!
  Mooi geschreven

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw, die smak centen zijn letterlijk voor je natje en je droogje besteed!
  Maar waar je geen plezier aan beleefd hebt. Wat een pech.
  Dat moet een half zwembad zijn geweest.
  Nu maar weer een beetje meer geluk met dit huis. Snelle kopers met een bulk centen.
  Erka

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gemend gevoel eigenlijk... door de lekkage wordt er betonrot opgemerkt, maar gelijk ook een rekening gepresenteerd. Die lekkage had een jaartje later moeten komen. Het woordje Lekken is in je WE wel van alle kanten beschreven...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een lek in de zorgvuldigheid zorgde voor een lek in de waterleiding en de reparatie van dat lek leidde tot een ontdekking die zorgde voor een lek in de portemonnee, het gevolg van een lek in de integriteit van de aannemer... Goed verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat vreselijk. 19000 gulden... Mijn hemel. Wat dat betreft is het soms lastig om een eigen huis te hebben. Wel weer een goeie WE!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtige WE. Al is het onderwerp minder leuk. Jeetje.... 19000 gulden, wat een smak geld. Dat was schrikken.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Tjeetje zeg!!! Passend bij het thema lekken, maar wat een schok zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wauw! Zoveel geld voor iets waar je in feite niets aan kon doen. Moesten we het zelf weten en kunnen, we zouden niet meer in die valkuil trappen, he. Maar daarvoor bestaan deze 'stielmannen' zeker?

  BeantwoordenVerwijderen