Zwijmelen op zaterdag 54


Nog een tip van Paul Leemans. Paulus, bedankt.

Ricardo Esteban 'Richard' Valenzuela Reyes, beter bekend als Ritchie Valens (13 mei 1941 - 3 februari 1959) was een Amerikaans rock-'n-roll-zanger en -gitarist die reeds aan het begin van zijn carrière om het leven kwam in een vliegtuigongeluk, samen met collega-rockers Buddy Holly en The Big Bopper.
Ritchie Valens werd geboren in het Californische Pacoima, een district van Los Angeles, uit ouders van Mexicaanse origine. Hij groeide op met de typisch Mexicaanse mariachimuziek, maar ontdekte al snel de Spaanse flamenco en de zwarte blues en R&B. Later kwam daar de toen alomtegenwoordige rock-'n-roll bij.
Ritchie leerde gitaar en trompet spelen en werd autodidactisch drummer. Op zijn zestiende werd hij gitarist bij het lokale rockbandje The Silhouettes. In 1958, op 17-jarige leeftijd, kreeg hij zijn eerste platencontract aangeboden bij Del-Fi Records. Al snel bracht hij twee singles uit, Come On, Let's Go en Donna. Voor de B-kant van die laatste single bracht Valens een gitaarrockversie van het oude Mexicaanse volksliedje La Bamba, wat hem uiteindelijk zijn bekendste nummer zou opleveren. Deze vernieuwende stijl met Latijns-Amerikaanse invloeden werd Chicano rock gedoopt. Later zou deze muziek van grote invloed zijn op onder meer Carlos Santana.
Ritchie Valens vergaarde al snel beroemdheid en mocht optreden in heel de Verenigde Staten, onder meer met zijn grote voorbeelden Buddy Holly, Paul Anka, Chuck Berry, Bo Diddley, The Everly Brothers, Duane Eddy, Eddie Cochran en Jackie Wilson.
In de winter van 1959 toerde Valens met Buddy Holly en The Big Bopper door het Middenwesten van de VS. Na het optreden in Clear Lake, Iowa, op 2 februari 1959, vlogen de drie artiesten met een vliegtuigje dat Holly gecharterd had naar Fargo, North Dakota, de volgende stopplaats van de tournee. Het vliegtuigje belandde echter in een sneeuwstorm en stortte neer, waarbij alle inzittenden stierven.
3 februari 1959 ging de geschiedenis in als The Day the Music Died, een term die zanger Don McLean jaren later verzon voor zijn nummer American Pie, waarin hij hulde bracht aan de overleden rockgrootheden.

18 opmerkingen:

 1. Heerlijk zwijmelen met Ritchie Valens. Leuk om dit nummer weer te horen. Als kind galmde ik met dit lied mee als het op de radio kwam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi Marja, ik heb mijn link van vorige week nog eens geplaatst omdat ik toen wat aan de late kant was en alsnog wat zijmelaars met Hindi Zahra wil laten kennismaken.
  Donna is een echt zwijmellied, een 'plakker' noemen wij het, waar menig heeft op 'geslowd'. leuk het nog eens terug te horen!
  fijn zwijmelweekend! groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hadden hem al wel beluisterd, maar zij is niet helemaal onze smaak. Buen Fin de Semana Hilde. Salu2

   Verwijderen
 3. Wat heb jij weer een heerlijke buikschuiver uitgezocht Marja. Voor het slapen gaan nog even samen een dansje gemaakt. Nummer stond al bij ons in iTunes. Voor straks een heel goedemorgen, wij gaan nu pas slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk nummer is dit toch, jij was nog heel klein Marja, toen dit uitkwam. Ik heb het van thuis uit meegekregen, echt de muziek van mijn ouders waar ik ze saampjes vaak op heb zien schuifelen, zo lief!
  Een fijne zwijmelzaterdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, heerlijk. Jammer dat dat vliegtuig crashte, er had nog veel moois gemaakt kunnen worden door de artiesten. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi nummer. Triest dat hij al op zo'n jonge leeftijd om het leven kwam.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je voor het plaatsen van het linkje, Marja. Momenteel zit ik in ons hutje op de hei, met weinig mogelijkheden, maar als ik weer thuis ben ga ik me verdiepen in het hoe en wat van het plaatsen van video's. Bovendien is vandaag echtgenoot jarig, we genieten nu samen van alle nummers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier nog even een linkje naar je artikel over zwijmelen:
   http://dromenenzo.wordpress.com/2013/11/17/zwijmelweekend/
   Zo kunnen de mensen je blog ook bezoeken.

   Verwijderen
 8. Zeer bekend al was het voor mijn tijd!
  Jammer hè dat ze om het leven kwamen, wie weet wat voor moois ze nog gemaakt zouden hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jahaaa als dit geen zwijmelen is weet ik het niet meer !!Ik vind het nog altijd een zalig nummer !!
  Fijn weekend,Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O ja .... ik kan het nog herinneren dat een vriendinnetje van me dit plaatje had en we bij haar thuis met haar broer en een vriend op dit soort muziek weleens wat dansten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja bekende liedje en artiiest die met zijn collega's veel te jong zijn gestorven .

  Fijn weekend liefs Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lekker muziekje. Ja zo zijn er wat popsterren jong aan hun einde gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. gouwe ouwe waarbij het zwijmelen vanzelfsprekend is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Plop, ik ben weer 10 jaar en bij vriendin Anneke. Haar teenerbroer heeft in die tijd dit soort platen. Heerlijke herinnering!

  BeantwoordenVerwijderen