Oplossing

Een van mijn hobby’s is puzzelen. Geen legpuzzels maar logische vraagstukken en cryptogrammen. Ik vind het zalig om op deze manier aan hersengymnastiek te doen. Er zwerven diverse boekjes door het huis en in het weekend print ik de crypto’s van De Standaard, De Telegraaf, Het Parool en het Algemeen Dagblad. Deze zijn te vinden op Jaspers cryptogrammensite. Hier ben ik dan op zaterdag en zondag helemaal mee in mijn sas. Ik ben geheel op mijzelf aangewezen, want manlief heeft niets met dit soort gedachtekronkels. Hij houdt meer van gewone kruiswoordraadsels.

Geen van onze spruiten heeft onze puzzelgenen geërfd, maar ze zijn allemaal wel goed in logisch denken. “Geen probleem te groot voor beukennoot” is een van onze uitspraken. Geef onze middelste zoon bijvoorbeeld een kluwen touw en hij is uren zoet. Hij moet en zal de boel ontwarren en is dol op dat soort uitdagingen. Waar een ander opgeeft, begint het bij hem te kriebelen. Met engelengeduld en volharding weet hij bijna alles uit te pluizen. Keer gerust een pot gemengde schroefjes ondersteboven. Je krijgt alles gesorteerd terug.

We zijn ook allemaal elkaars beste raadgevers. Gooi vooral een probleem in de groep en de raderen gaan draaien. De ene uitwerking is nog fraaier dan de andere. Voor anderen is dit soms een vreemd fenomeen. Wat bezielt ons? Waarom zijn we allemaal zo gedreven in het zoeken naar ontraadseling? Hebben we het hier nog steeds over een hobby of is er sprake van een zekere bezetenheid? Misschien is het toch een vorm van erfelijke belasting. Gelukkig is het een redelijk onschuldige vorm. Er zijn ergere dingen waarmee je je nazaten ongewenst kunt opzadelen. Al met al zijn ze toch aardig opgedroogd. Laat ik hier vooral geen probleem van maken. Voor je het weet staat de hele familie op de stoep .....

Klik hier voor andere bijdragen aan deze WE-300. Het thema is oplossing.

28 opmerkingen:

 1. Het antwoord op het raadsel waarom jullie graag ontraadselen blijft een raadsel. Wel een leuk raadsel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vind jij ook dat de ene cryptogrammenmaker veel beter is dan de andere? Meulendijks is natuurlijk perfect: altijd slim, vaak grappig, en steeds compleet kloppend.
  Maar die Leen, of hoe hij heet, die in De Pers en in Het Parool staat, die vind ik zó abominabel dat ik die kranten niet eens meer in kijk.
  De Telegraaf krijg ik elke dag van de buurvrouw louter voor pagina 4, de cryptofilippine, en van een andere buuf krijg ik puzzelpagina van de AD, waarvan ik alleen de codekraker, de binairo en de sudokumix doe.
  Maar het hele weekend?
  Nee, dat mag ik niet meer van mezelf. Wel elke dag een klein halfuurtje.
  Heerlijk ontspannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan nu al uitkijken naar de rebus die met kerst altijd verschijnt bij het dagblad van het noorden. Met mijn geliefde moederforum zitten we dan de hele kerst te puzzelen. Heerlijk om de tijd te doden bij lange autoritten naar familie toe. O ja, strijkkralen, ministeck... niets geeft meer voldoening dan een gesorteerde bak!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, ik puzzel niet het hele weekend. Telkens een paar minuten en dan leg ik het weer weg. Sommigen begrijp ik helemaal en anderen kan ik echt niet volgen. Cryptogrammenmakers zijn een soort apart.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn inderdaad ook gek op archiveren, selecteren en sorteren. Legoblokjes liggen op kleur in diepvriesdoosjes. Schroefjes, moertjes en stekkertjes liggen side by side in plastic bakjes. Wij zijn dol op orde en logistiek.
  Wie kent de film "Rain man"?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk hoor als je je zo kunt verliezen in die moeilijke dingen. En trots dat je bent als er weer een af is, of niet dan?
  Ik doe er niet aan en manlief maakt alleen maar Sudoku's, maar wel de allermoeilijkste, terwijl ik hem de spelregels geleerd heb zo'n 3 jaar geleden... Ik ben al blij als ik een simpele helemaal af krijg. Hij is ermee begonnen en nooit meer gestopt... ;-)
  Veel plezier Marja!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb jarenlang ook met veel plezier crypto's opgelost, m.n. die van de Volkskrant waren favoriet. Als (ex-)puzzelmaker heb ik ze zelfs een tijd gemaakt voor m'n puzzelsite, maar de afgelopen jaren doe ik het eigenlijk nooit meer. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Grappig om te lezen dat jij je zelf herkent in "De Rainman". Ook ik heb die neiging, niet zo extreem maar toch!
  Een prachtige film trouwens.
  Mijn visie op de oplossing van een cryptogram staat er ook als we300.
  Je hebt een erg leuke we300 geschreven Marja!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie We300 Marja! Ik ben geen puzzelaar, wel sinds kort verslaafd aan wordfeud, geldt dat ook? Ben wel geordend type, kan niet (goed) functioneren bij chaos. Mooie film, Rainman, maar daar herken ik me niet in.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben geen puzzelaar, maar je zou wel met mijn moeder kunnen meegaan. Die puzzelt dag in dag uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 'k Ben niet zo'n puzzelaar dus ik breek mijn kop maar beter niet over een oplossing. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke WE-300!! Ik heb ook wel wat met puzzelen. Van mijn opa leerde ik de kneepjes van doorlopers, later met mijn pa aan de cryptogrammen. We belden elkaar zelfs voor hints. Tegenwoordig ben ik aan de sudoku's. Maar alleen in de zomer. Buiten op mijn tuinstoel in de zon.....mijn ultieme vakantiegevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fenomenale WE, Marja. En uit mijn hart gegrepen. Ik ben ook zo'n fanatieke cryptopaat :-) De treinreizen lenen zich daar prima voor. Misschien leuk om een weblogcryptogroepje op te richten (hoge woordwaarde, maar dit terzijde).

  Bedankt voor dit leuke stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk idee, Plato. Hoe gaan we dat realiseren?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Sinds een paar jaar ben ik sudokuverslaafd, kan ik bijna wel zeggen. Heb ik in principe niets met cijfertjes, wat sudoku's betreft, zit ik regelmatig met de geniale of extreme boekjes voor m'n neus. Manlief doet driftig mee en op zondagochtend maken we samen een groot zweed raadsel.
  Gewoon legpuzzels maken, doe ik al zo lang ik me kan herinneren. Er ligt er altijd 1 op tafel, momenteel 1 van 3000 stukjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik zie het al helemaal voor me! Helemaal geweldig! Leuke invulling!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh ja, de WE-300. Niet vergeten.

  Ik puzzel best graag, maar doe het eigenlijk niet zo vaak. Veel lezen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Puzzelen, nee helaas. Ik ben gezegend met een totaal gebrek aan geduld. Wel kan ik me ergens als een terrier in vastbijten, desnoods houd ik er een gebitsprobleem aan over, maar als ik iets wil...gggr. (Ik bedoel niet dat ik anderen mijn klusjes op wil laten knappen,hoor.)

  Maar ik kan me wel in jullie verplaatsen, want ik houd wel van spelling, taal en lezen. Gewoon een andere (onschuldige) bron van vermaak. En het lijkt me een supergezellige boel daar bij jullie. Je zult maar in zo'n warm nest opgegroeid zijn. Das nie nix!

  SOrry, vergeet ik bijna nog te vermelden dat je de 'oplossing' leuk geschreven hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heerlijk ontraadselen daar houd ik zelf ook zo van, helaas ben ik de enige, hier thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heerlijk puzzelen. Straks tegen Kerst weer de King Williams Trouwpuzzel. Zo verschrikkelijk lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh heerlijk puzzelen, dat doe ik ook graag. Maar iets ontwarren nou dan raakt het nog meer in de knoop.
  Prachtige WE>

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een prachtig verhaal.... 't is dat je over jouw gezin schrijft maar het had ook de mijne kunnen zijn....
  Of het 'bezetenheid' is....ach doet dat er iets toe?
  Beter zo dan laveloos in de kroeg of nog erger, met een dronken kont in de auto op de openbare weg, toch?

  MOoiii verhaal hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Leuke dingen toch om met elkaar te delen ? Hier nóg een puzzelliefhebber maar dan wél de legpuzzel als favoriet !Wel de criptokronkel wekeleijks in de telegraafbijlage "vrouw" ,soms wat sudoko maar overwegend gaat toch de mééste tijd naar m'n blog ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een cryptogram is net als een legpuzzel, als je er langs loopt, moet je kijken of je nog een stukje kunt vullen. Heerlijk, maar tijdrovend, zeker als er boter staat te smelten in de koekenpan.
  Fijn dat er meer mensen zo van crypto's en raadsels houden.. en o ja... de rebus in het NvhN... geweldig.

  Kortom.. leuk stukje... het doet mij glimlachen

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ben ook dol op puzzelen, in volgorde van voorkeur: crypto's, sudoku's, kruiswoord.
  Ik heb gemerkt dat kinderen vaak later pas gaan puzzelen. Onze kids vonden het vroeger niks, maar puzzelen nu ook regelmatig. En ook van vrienden hoor ik dat wel. Dus.... worden schroefjes en touw wellicht later nog eens ingeruild voor èchte puzzels.
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Nou, ik vaak genoeg geprobeerd om een cryptogram te maken, maar op een of andere manier lukt het met gewoon niet ......... ik ben meer van de sudoku's .... ach ieder zijn smaak!
  Leuke WE 300

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Vandaar dat je zo goed plots kan uitdokteren in jouw verhalen!!!
  Mijn zonen houden ook van puzzels, en hiermee bedoel ik geen kruiswoordpuzzels of zo, maar sudoku's, speciale raadsels en doordenkertjes.... Eén van mijn zonen is enorm bedreven in rubikubs, en ook die nieuwere soort die erg moeilijk is, lost hij in een hip en wip op.
  Is een fijne bezigheid! Wens je nog veel puzzelplezier. Tiens, kunnen we op de blog ook nog een rubriekje van maken: puzzel of raadsel van de week ! Ik denk er eens over na! Groetjes, Hilde ;-D !

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Zoiets opperde Plato ook al. Leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.