Ik mag werken

Eindelijk was het zover. Op 27 maart 1970 werd ik 15 jaar en mocht op zaterdag gaan werken. De AH in Mariahoeve was een heel moderne winkel met 2 verdiepingen verbonden door roltrappen en een rolband/kettingsysteem voor de winkelwagentjes. Soms ging het wel eens mis met die wagentjes bij AH. Dan duwde de klant iets te hard en schoot de kar met boodschappen over de trekhaak van de rolband. Een donderend geraas en gerinkel was het gevolg, want alles knalde naar beneden en belandde op de groente afdeling. Gelukkig is hier nooit iemand bij gewond geraakt. Kinderen mochten niet in het wagentje blijven zitten. Ik werkte boven op de tijdschriftenafdeling en verdiende 11 gulden netto per dag. Dat was toen nog van 8 tot 6 uur. In de zomervakantie werkte ik 4 van de 6 weken. 

Die zomer vierden we vakantie in Norg in een huisje in het bos. Toen ben ik van Drenthe gaan houden. Wat een prachtige provincie. We combineerden een aantal familiebezoekjes in Friesland met een sightseeing tour door pappa’s heitelân. Ook een mooie provincie maar een beetje bloter. Na de vakantie ging ik naar de 4e mulo en mijn broer naar mavo-2. De Mammoetwet had ervoor gezorgd dat mijn examenjaar mulo (70/71) het allerlaatste jaar was. Als je niet slaagde, had je een enorm probleem.

Nog steeds haalde ik iedere zaterdag de Top-40 bij Foto Disco van den Boogaardt. Ik vroeg of ze een exemplaar voor me wilden bewaren tot 5 over 6, omdat ik nu eenmaal niet eerder weg kon bij AH. Alle winkels waren gesloten, maar ik mocht, bij wijze van uitzondering, nog even snel de hitlijst in ontvangst nemen. Het personeel was rond die tijd aan het opruimen. De Dual stereo-installatie stond een paar volumestreepjes hoger en ze genoten van een pilsje.
Eind 1970 was meneer van den Boogaardt sr. zelf aanwezig in de winkel en hij vroeg of ik het wel naar mijn zin had bij AH. Ach ja, ik vond het wel aardig. Zou ik misschien op hun platenafdeling willen werken voor een paar gulden meer? Nou en of! Ik was meteen laaiend enthousiast.

En zo geschiedde. Ik nam ontslag bij AH en verheugde me enorm op mijn nieuwe uitdaging. In februari 1971 begon een belangrijke periode die de rest van mijn leven zou bepalen.

12 opmerkingen:

 1. Supermarkten open tot 6 uur .... dat kan bijna niemand zich meer voorstellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk dat je dat allemaal, mat data en al, zo goed hebt kunnen onthouden want het is een erg fijn verhaal. Je kan het zo in een boekje gieten hé!
  Zaterdagwerk heb ik zelf nooit gedaan (mijn zoons wel). Ook ben ik benieuwd naar de cruciale wending in 1971... ;)))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze dochters werken allebei als cassière bij de plaatselijke DEKA. En als zoonlief 15 wordt in augustus vinden we het ook héél logisch dat hij solliciteerd. Zo leren ze de waarde van geld en worden ze een beetje geoefend in omgang met klanten. Worden ze niet slechter van! En natuurlijk vinden ze het loon ook niet gek!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan ken je 'Klein America' ook wel in de Boogaardt. Daar werd ik om de zoveel tijd getrakteerd op een bord patat. Geweldig vond ik dat. En dan bij C&A nieuwe kleren kopen. Die ik nooit mooi vond, maar dat terzijde.
  Mijn 1e zaterdagbaantje was bij Z.eeman. Kleding opvouwen en vegen. Gaaaaaap.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, dat ken ik niet. Ik werkte in Winkelcentrum Mariahoeve (voorheen Makado). De winkel waar ik in februari 1971 als zaterdagkracht begon heette Foto-Disco van den Boogaardt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In de Boogaardt is in dit geval een winkelcentrum in Rijswijk (Z.H.), daar kwam ik ook regelmatig.. vroeger...
  een vriendin van me werkte daar bij V en D op de platenafdeling en nam de top 40 mee, maar na 4 keer was het over, het interesseerde me niet zo heel erg (ik hield meer van klassiek, dat werd thuis veel gedraaid).

  Feestje gevierd in februari dit jaar? Vanwege 40 jaar geleden..

  Berber

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maar Berber toch, je mag de lezers geen hint geven. :o)
  Niet iedereen heeft mijn oudere berichten gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. sorry sorry sorry...
  en als ze je oudere berichten niet hebben gelezen, hebben ze heel veel gemist(en inhalen kan altijd nog)

  fijne dag, het heeft hier lekker geregend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op 27 maart 1970 was ik twee dagen oud!
  Oh wat leuk zeg werken in een platenzaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach Toaske, 2 dagen jong! Wat lief. Ik had je oppas kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk verhaal! Ik ben benieuwd naar het vervolg.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Te gek dat je gewoon gevraagd bent! Gebeurt mij ook nog steeds. Twee weken geleden zelfs nog.... en voor het eerst heb ik 'nee' gezegd. Ook een ervaring!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.