Ravels

Ravels is een dynamische en groene grensgemeente gelegen in het noordoosten van de provincie Antwerpen, langs de N12 van Turnhout naar Tilburg. Deze noord-zuidas verbindt de deelgemeenten Ravels, Weelde en Poppel.
Sinds 1977 is Ravels een fusiegemeente, ontstaan door de samenvoeging van Ravels, Weelde, Poppel en de wijk Kijkverdriet van Oud-Turnhout.
Na de uitbreiding van het gemeentehuis in 2000, plaatste het gemeentebestuur een kunstwerk van May Claerhout aan de ingang dat de drie-eenheid tussen de drie deelgemeenten onderstreept.
Met een oppervlakte van 9 499 ha is Ravels de vijfde grootste gemeente van de provincie Antwerpen.
Op 31 december 2010 telde de gemeente 14444 inwoners.
De gemeente heeft 6 parochies: Sint-Servatius, Sint-Adrianus, Sint-Jan-Baptist, Sint-Michiel, O.L.Vrouw van de H. Rozenkrans en Sint-Valentinus.
Door Ravels loopt de waterscheidingslijn tussen het Schelde- en het Maasbekken. Zo stroomt de Leyloop naar de Maas en de Wouwerloop naar de Schelde.
Ravels is een landelijke gemeente met nog veel open ruimte en enkele uitgestrekte bosgebieden. Bekend zijn o.a. de gewestbossen, een gebied van 830 ha opengesteld voor bezoekers. Reeds vele toeristen hebben Ravels ontdekt als een paradijs voor wandelaars en fietsers. Wens je ook te komen genieten van de natuur en de vele bezienswaardigheden die onze gemeente rijk is? Toerisme Ravels biedt een waaier aan mogelijkheden om er een gezellige uitstap van te maken! 

De Ravelse Pieren
De Ravelaars stonden vroeger bekend als arme lui en dat kwam waarschijnlijk door de armoede van de bodem. De welvaart in vroegere eeuwen hing helemaal af van de vruchtbaarheid van de grond. In arme grond zijn er geen pieren te vinden, dus men was in Ravels de koning te rijk toen de eerste pier te zien was. En die wilde men beslist in Ravels houden, want die zou welvaart brengen. Dus legde men de pier aan de ketting. Dit was echter geen onverdeeld succes, want de pier kroop steeds terug onder de grond. Jaren later werd er op die plaats een tinnen blik gevonden met een kruik kruidige vloeistof en het recept ervan. Dit recept werd uiteindelijk het Ravels Pierke, samen met de Poppelse Janhagel (een kruidenkoek) de lekkernij van de gemeente. Bovendien bezorgde de legende de Ravelaars ook hun bijnaam “Ravelse Pieren”. Deze bijnaam diende als inspiratie voor het beeld 'de Ravelse Pier', te bewonderen aan gemeenschapscentrum De Wouwer.
De Weeldse BokkenWeelde heeft een verzameling van bijnamen gekend. De meest gebruikte is zeker die van de Weeldse bokken. De naam wordt in verband gebracht met de dorpstwisten tussen de twee grote delen waaruit later twee parochies zijn gegroeid: de parochie van Sint-Michiel (het Kerkeneind) en die van Sint-Jan (Weeldestraat). De bokken waren die van de Weeldestraat, een naam die later voor alle Weeldenaren zou gelden.

De Poppelse Krombenders
Deze naam verwijst naar een legende rond de kerk. De toren van het originele kerkgebouw stond wat scheef. Tijdens WO II hebben de geallieerden de kerk beschoten omdat ze dachten dat er nog een Duitse post in zat. Bij de heropbouw is er een rechte toren op het kerkgebouw geplaatst. Waarom stond die eerst scheef? Het verhaal zegt dat Keizer Karel er eens op doortocht kwam en dat heel het dorp hem stond toe te juichen. Alleen vier boeren die in de toren zaten te klaverjassen, deden niet mee. De toren was daarvan zo onder de indruk dat hij zelf de keizer begroette. Hij boog, maar kon niet meer terug recht geraken. Om dat te gedenken liepen de Poppelaars voortaan met kromme benen en werden zij Krombenders.

4 opmerkingen:

 1. Nou, nou, je bent wel in de geschiedenis gedoken. Best interessant! Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om iets te lezen over de plaats waar je woont!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg leuk om te lezen. Zo weet je wat meer van de omgeving waar je woont....

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mij grootouders en ook mijn vader vertelden altijd dat de benaming 'krombenders' kwam, omdat er boeren in Poppel het opgebonden stro op de akkers niet mooi in de rij plaatsen, en ze zo krombinders genoemd werden.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren via je Google-account wordt aanbevolen.