Polyneuropathie

Als gevolg van exogene toxinen, met name Cisplatine en Furadantine, de maximale dosis bestralingen en een tekort aan vitamine B12 lijd ik sinds enkele jaren aan polyneuropathie.
Er zijn door de neuroloog geen vreselijke dingen gesignaleerd op de MRI van mijn zenuwstelsel: geen tumoren, geen beschadigingen of witte vlekken, slechts een beetje nekartrose (moet kunnen). Een EMG (electromyogram) toonde echter duidelijk afwijkende reacties van spieren en zenuwen aan, voornamelijk in mijn onderbenen. We hadden natuurlijk gehoopt op een diagnose waar een perfecte remedie voor zou bestaan. Dat is helaas niet het geval.
Het spuitje met B12 wordt mij sindsdien maandelijks liefdevol toegediend door manlief en medicijnen die eindigen op “tine” dien ik te vermijden. In de praktijk komt het erop neer dat ik geen wandelingen kan maken, wat zombieachtig met de autopedalen omga en vaak ijskoude onderdanen heb, die beurtelings tintelen, in een kramp schieten of zich in - met gips gevulde - moonboots lijken te bevinden.
Ondanks deze beperkingen geniet ik van het leven en ik realiseer me dat o.a. Cisplatine nodig was om mij erbovenop te helpen. Dus: “kan het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.” Ik houd mij echter van harte aanbevolen als er mensen zijn die nog tips of trucs hebben, die mijn mobiliteit kunnen vergroten. Gooi maar in de groep!

1 opmerking:

  1. Pas nu ontdekte ik je blog en dit bericht. Okok ik heb polyneuropathie door diabetes en verergerd door een chemo ivm borstkanker. Ook her ken ik jouw verschijnselen. Sinds kort krijg ik behandelingen met voetzonereflextherapie en tot mijn verbazing verbetert zowel de temperatuur als de spierbeheersing van mijn benen. Lopen en fietsen gaat stukken beter. Een id?

    BeantwoordenVerwijderen